50 семейства са поискали помощ от държавата за възстановяване на щетите по домовете си след бурята в събота/ ГАЛЕРИЯ/

Изображение 1 от 6

    Петдесет смейства са поискали официално помощ от държавата, за да се справят с щетите, нанесени от бурята в събота, съобщи за еТВ /ЕСКОМ/, шефът на РД "Социално позпомагане" в Смолян Петя Пампорова.

    Четвърти ден села от общините Смолян и Баните се възстановят от бурята. В с. Катраница хората още са уплашени от преживяното. 80-годишната баба Гюрсие разказва, че загубила гласа си защото пищяла от ужас. Жената чула силен тътен и свистене. В покрива й се отворил дупка.

    „Викам вече съм пред смъртта, нема вече да живям. Руках, плаках и гласът ми изчезна", разказва възрастната жена. Тя едва се придвижва с две патерици.

    Съседът й Красимир днес се опитваше да вдигне отново покрива на новата си къща. В нея живее синът му, който се оженил наскоро.

    Какво беше това чудовище. Такаво нещо не съм виждал. Смерч ли беше, торнадо ли беше. Ураган по принцип направо. Погледнах навънка, гледам листовете с ламарина от плевнята хвърчат във въздуха. Викам на жената, бързай кравата отиде, ще я утрепе. И в тоя момент гледам покрива и на къщата, и той лети във въздуха. Раздроби го на три и го хвърли по пътя. Добре, че нямаше хора на улицата. Всичките щеше да ги изтрепе. Коминът ни е направен от здрави материали, гледам го и  той хвърчи... И падна върху покрива на комшията. Счупи му покрива. Щеше да му влезне в спалнята“, разказва Красимир.

    "Реших, че свършва света. Я, само видех едно кълбо тука и застанах мирно и тва е. То беше парчета, абе нема как да ти го обясня, не мога да ти го опиша", допълва кратината възрастно смейство от селото.

    В Катраница казват, че стихията траяла не повече от минута. Но след нея почти всички къщи в селото останали без покриви. Красимир казва, че се опитва със собствени сили и средства да вдигне отново покрива на къщата си. Възрастните и самотни хора обаче нямат нито средства, нито физически сила да затворят дупките в покривите си, преди следващия дъжд

    Баба Гюрсие през сълзи обяснява, че пенсията едва й стига за лекарства и храна. Няма кой да й помогне. Кметът на селото Радко Шукеров призова хората от общината да помогнат поне с труд.

    „Много възрастни хора има пострадали. Те не могат да ходят, та камо ли да се качат на покривите да пренареждат керемиди. Молим доброволци да дойдат да им помогнат. В селото вече се опитваме да сформираме доброволчески екип, но сме малко по-младите хора. Но каквото можем и докъдето можем, няма да оставим хората. Лошото, е че прогнозата е за дъжд и повечето къщи са градореди и ще се наводнят", допълва още кметът на Катраница.

    Екип от "Социални грижи" в Смолян вече описали щетите в по-големите села. Днес предстои да обходят с.Белев дол. „50 души са подали заявления за социално подпомагане. В зависимост от размера на щетите ще могат да получат помощ от държавата до хиляда и петстотин лева“, каза директорът на "Социално подпомагане" Петя Пампорова.

    Комисии сформирани от Община Смолян също обхождат селата и описват щетите. „ Не знаем каква ще е все още помощта от общината към пострадалите. Като опишем щетите, новия Общински съвет ще трябва да реши как и с какво ще подпомогне хората“,каза за еТВ вр.ид.кмет на Смолян инж.Мариана Цекова

    /За ужаса от стихията и разказите на хората, гледайте и тази вечер в Новините на еТВ - само в мрежата на ЕСКОМ!/

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини