Световен ден за борба с насилието над деца: 95% от децата, извършители на насилие, са били обект на насилие

Днешният 19-и ноември е определен за Световния ден за борба с насилието над деца. Годишно по света насилие преживяват над 1 милиард деца, сочват данните от  Национална мрежа за децата, която е  най-голямото у нас обединение на 130 граждански организации и активисти, които работят в полза на децата в България.

Според данните 95% от децата, извършители на насилие, са били обект на насилие, 80% от злоупотребяващите деца с психоактивни вещества също са малтретирани, 95% от проституиращите в детството са били сексуално насилвани, а 78% от настанените в затвора са преживявали в детството си някаква форма на насилие.

Насилието над деца има и ясни икономически последици. Загубите в световния БВП варират между 3.5 и 7% и феноменът далеч не е характерен само за развиващите се страни, а и за страните с високи доходи, където годишно между 4 и 16% от децата са обект на физическо насилие, а около 10% – на неглижиране.

У нас всяко второ дете става жертва на някаква форма на насилие преди да навърши 18 години. Данните са от изследване на УНИЦЕФ и са за  2021 г. В същото време е парадоксален фактът, че няма българска институция, която знае колко всъщност деца са пострадали от насилие макар събирането на данните да е нормативно заложено в националното законодателство в задълженията на на поне 10 такива, отбелязват от организицията.

По данни на МВР през 2021 година от престъпления са пострадали 1649 деца. Броят на подаваните сигнали към отделите „Закрила на детето“ в последните години е около 1200. На Националната телефонна линия за деца 116 111-годишно се получават около 650 сигнала за насилие над дете - най-често за прояви в семейството и с голяма разлика в честотата - за насилие над дете на улицата. Данните на МОН за насилие над деца в училищна среда показват нарастване на абсолютния брой регистрирани случаи с ръст от над 50% в последните 7 години и достигат до около 4700 през учебната 2021/2022. Водещи са случаите на вербална агресия, които обикновено съставляват около 60% от случаите.

В Хасково по данни на отдел "Закрила на детето" през отчетната година 2021/2022 е работено по 438 случая на деца в риск, като 189 от тях са нови за системата. За две деца е наложена "полицейска закрила".  Данните са отчетени в доклада на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни пред Общинския съвет на Хасково.

По данни на Националния статистически институт 19 деца са пострадали от престъпления през 2022 г. в Хасковска област. От  тях четири са  жертвите на блудство, а едно -на изнасилване. Три са пострадали при кражби, едно при грабеж.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Даная
    11 0
    18:08, 19 ное 2023
    През 2023г. наркозависим баща бие до смърт 4 годишно дете. Работата на отдел Закрила на детето е тайна, ако външно лице желае да помогне не може не го допускат
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини