В Смолян близо 100 души от социално уязвими групи бяха обучени как да търсят и намират работа

 
 
 Близо 100 души от социално уязвими групи бяха обучени как да търсят и намират работа. За тях беше осигурена заетост в рамките на година. Проектът на община Смолян завърши днес с организирането на трудова борса.Обучителните дейности Община Смолян реализира в партньорство с работодатели и Бюрото по труда.
" Освен традиционните обучения, заетост, имахме форми и на обучение, свързани с предприемачество, така че хората да могат да започнат собствен бизнес. Имахме и партньори основно в сферата на туризма, които също назначиха хора. И обикновено след такива проекти и борси резултатът е такъв, че работодатели и работници се срещат и след субсидираната заетост, която е по проектите, остават да работят заедно", каза за еТВ зам.кметът на Община Смолян Марин Захариев.
На трудовата борса днес работодатели отново представиха възможностите за работа. 
" Използвам възможността да благодаря на Бюрото по труда, които са наш успешен партьор. Те пък от своя страна казват какви останали работни места има свободни. Хората също преценят къде биха били полезни и да осигуриме заетост, която да е устойчива", допълни още Захариев
Той изрази надежда и в бъдеще социалното министерство да предостави възможността за реализиране на подобни проекти.
Наред с това присъстващите на заключителната пресконференция се запознаха с дейности по проекта е резултати от изпълнението му.
Зам.-кметът Марин Захариев посочи, че този проект има един по-различен подход с финансиране по две програми. Той е свързан със социално уязвими групи. „Чрез реализацията на проекта искахме да достигнем до максимален брой хора и то такива, които се нуждаят от този вид подкрепа. Целта ни беше заедно с институциите от града да покажем колко е важна грижата за уязвимите групи в общината. След изпълнението на проектните дейности се надяваме, че подпомогнахме интегрирането им “, коментира Захариев. Проведени са и две трудови борси.
За 98 хора от уязвими групи беше осигурена заетост за период до 12 месеца от бенефициента и неговите партньори.
За целия период на проекта в гр. Смолян функционираше интегрирана междусекторна социално-здравна услуга с фокус към децата и семействата от уязвимите групи.
Застъпничество е осигурено над 50 лица на лица от ромски произход.
Проведени са 4 обществени дискусии, посветени на проблемите пред интеграцията на ромската общност и преодоляването на съществуващите стереотипи.
Проведени са 2 големи културни събития, посветени на изкуството и традицията на ромите.
В резултат от проведените в детските градини, основните и средните училища дейности по ОП НОИР децата и техните семейства имаха възможност да получат услуги за повишаване на тяхната мотивация за реинтеграция в образователната система, подобряване на образователната среда в детската градина и училилищата, насърчаване участието на родителите в образователния процес за разясняване ползите от образователната интеграция и приемането на различието и преодоляване на негативни обществени нагласи.
Постигнати резултати от изпълнението на дейностите по ОП НОИР са:
- 375 деца и ученици от уязвими групи бяха включени в мерки за образователна интеграция чрез допълнителни занимания по български език и други предмети;
- 308 деца и ученици участваха в дейности за кариерно ориентиране, съобразени с тяхната възраст, интереси и желания.
- За три училища и една детска градина бяха осигурени оборудване и обзавеждане, с което да се подобри образователната среда, в която се обучават деца и ученици от уязвиммите групи - Бяха закупени и предоставени:- 50 лаптопа ,12 мултимедийни дъски, 5 видеопроектори, 3 смарт телевизори и др.
Общата цел на проекта беше създаването и прилагането на ефективен и иновативен междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на Община Смолян, насочен към повишаване на качеството на живот и намаляване на бедността.
В резултат от проведените дейности по ОП РЧР се постигна трайна интеграция на пазара на труда на лица от уязвимите групи. По-добро качество на живот и грижа за възрастните и хората с увреждания от маргинализираните групи чрез осигуряването на социално-здравна услуга. Преодоляване на негативните стереотипи спрямо ромската общност и популяризиране на културната идентичност на ромите, като пълноценна част от гражданското общество в Община Смолян и в България.
Община Смолян изпълняваше проекта със съдействието и подкрепата на следните партньори: Министерство на образованието и науката, чрез Регионално управление на образованието – гр.Смолян; Агенция за социално подпомагане, чрез Регионална дирекция за социално подпомагане – гр.Смолян; Агенция по заетостта, чрез Дирекция „Бюро по труда“– гр. Смолян и Регионална здравна инспекция – гр. Смолян.
Партньори за изпълнение на дейностите по проекта са : ДГ „Радост“, ДГ „Веселушко“ ОУ „Юрий Гагарин“- Смолян, СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ –Смолян, Професионална гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“ –Смолян, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“, ДГ „Дъга, Фондация „Разпространение на знание и социални дейности –Авицена“, и „Боб –Тони“-ООД.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини