Административният съд реши, че жалбата на Сабрутев е неоснователна

Днес Административният съд в Смолян излезе с решение по делото за касиране на изборните резултати за кмет на община Смолян. Според съдия Игнат Колчев жалбата на загубилия балотажа Стефан Сабрутев е неоснователна.
След 4 дни в съдебната зала и още 4 дни разглеждане на доказателства председателят на Административния съд съдия Игнат Колчев определи, че оспорването на изборните резултати от балотажа е неоснователно.
"За да се приеме една жалба, че е основателна, не трябва да има само допуснати нарушения в процеса на провеждане на изборите. На първо място тези нарушения трябва да са значими, трябва да са на съществени конституционни права на гражданите и те трябва да са от такова естество, че да пречат да бъде еднозначно определена волята на гласоподавателите", каза пред камерата на еТВ съдия Колчев. Съдия Колчев каза още, че е установил несъществени нарушения и грешки, направени от секционните комисии. Той лично преброи всички 12 955 бюлетини. "С всичките тези корекции, които направихме в полза на единия, в полза на другия кандидат, имаше недействителни бюлетини за двамата кандидати, аз имам при себе си изготвен екселски файл с тези разлики, разликата в броя на гласовете пак се получи 149, абсолютно същата с всичките отчетени грешки в преброяването", коментира съдията.
Посочените в жалбата други нарушения не са били доказани пред съда. Решението по делото е 20 страници на които са описани всички мотиви. Попитан дали ще обжалва, Стефан Сабрутев каза, че първо ще се запознае с мотивите на съда и след това ще реши. Срокът за обжалване пред Върховния административен съд е 7 дни.

Репортаж по темата гледайте тази вечер в емисията новини на еТВ в 19.30 часа.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини