“Светът е голям…” отпадна от надпреварата за “Оскар”

Уви, Стефан Китанов, Стефан Командарев, Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев и Ани Пападополу няма да минат по червения килим на “Кодак тиътър” в края на февруари, но пък им остана емоцията от факта, че един български игрален филм е забелязан на такова високо ниво. Днес следобед бяха обявени номинациите за “Оскар” и от тях стана ясно, че “Светът е голям и спасение дебне отвякъде” не е сред почетната петица в категория “Чуджоезичен филм”.

Потърсихме продуцента Стефан Китанов за коментар и той заяви пред “Всеки ден”, че не съжалява за крайните резултати, защото е спортист, играе винаги за победа и знае, че в един мач винаги има победители и победени. “Ние стояхме много добре на терена и това е най-важното. Бяхме отстранени, но спечелихме имидж, който ни липсваше, защото никога не сме пробивали там по такъв начин, и това ще рефлектира върху родното кино през следващите 10 години”, убеден е продуцентът.

Китанов призна, че реално се е виждал на церемонията на “Оскар”-ите, защото е човек, който не се отдава на празни мечти. “Важното е да запазим усмивката на лицата си”, каза в заключение той.

Композиторът на музиката към филма Стефан Вълдобрев също не съжалява, а се радва, че е имал шанса да преживее последната седмица. “Емоцията, с която живяхме през тези седем дни беше нещо велико и сега животът продължава”, засмя се актьорът-музикант.

Филмите, които отиват на финала в категорията чуждоезичен филм са “Тайната на техните очи” (Аржентина), „Аджами” (Израел), „Млякото на скръбта” (Перу) и носителите на награди от фестивала в Кан „Бялата лента” на Михаел Ханеке и „Пророк” на Жак Одиар.

В най-интересната категория, за най-добър филм, номинирани са революционният „Аватар” на Джеймс Камерън, „The Blind Side”, „District 9″, „The Hurt Locker”, „Образование”, „Гадни копилета”, „Precious”, „A Serious Man”, „Високо в небето”, „В небето”.

В категориите за поддържащи роли при мъжете битката ще е между Мат Деймън („Invictus”), Уди Харелсън („The Messenger”), Кристофър Плъмър („The Last Station”), Стенли Тучи („The Lovely Bones”) и Кристофър Уолц („Гадни копилета”). Жените с възможност за Оскар пък са Пенелопе Крус („Девет”), Вера Фармига и Ана Кендрик („Високо в небето”), Маги Гиленхал („Crazy Heart”), и Моник („Precious”).

При анимационните филми влизат „Coraline” на Хенри Селик, „Fantastic Mr. Fox” на Уес Андерсън, „Принцесата и жабата” на Джон Мускър и Рон Клемънт, „The Secret of Kells” на Том Мур и „В небето” на Пийт Доктър.

При режисьорите отличени са Джеймс Камерън с „Аватар”, Катрин Бигълоу с „Войната е опиат”, Куентин Тарантино с „Гадни копилета”, Лий Даниълс с „Precious” и Джейсън Райтмън с „Високо в небето”.

За Оскар за оригинален сценарий ще се борят „Войната е опиат”, „Гадни копилета”, „The Messenger”, „A Serious Man” и „В небето”. При адаптираните сценарии номинациите са за „District 9″, „Образование”, „In the Loop”, „Precious” и „Високо в небето”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини