За кои републикански пътища в Смолянска област МРРБ предвижда ремонти

 

„В момента се изработва техническият проект за укрепване на свлачищно-срутищния процес на републикански път II-86 Соколовци – Смолян – Средногорци при село Тикале /км 109+450/. Той се разработва в три междинни етапи и в момента е третият етап. Проектът се изготвя въз основа на сключен през 2019 г. договор с „Автомагистрали“ ЕАД за проектиране и строителство на обекта“. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), в отговор на питане на „Марица“.

Припомняме, че свлачището задръсти пътя, основен за икономиката на областта, през 2018 г. След направения тогава оглед и проведеното съвещание с геолози, проектанти и представители от всички заинтересовани служби, се установи, че състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път. Пътят със свлачището е единственият подход в тази част на планината. Заради големия трафик в пиковите часове на него редовно се образуват дълги опашки.

„Разработен е вариант за изграждането на укрепителна конструкция тип „тунелна завеса“ (открит тунел) по цялата дължина на компрометирания участък.  На 14 септември т. г. проектната разработка на фаза Технически проекти е приета от Експертен технико-икономически съвет на АПИ със забележки. Предстои изпълнителят да представи проекта с отстранените забележки. След предаване на окончателната проектна разработка ще се пристъпи към процедиране на Подробен устройствен план – Парцеларен план и извършване на отчуждаване на земи. След приключване на всички съгласувателни и отчуждителни процедури ще може да се процедира издаването на разрешение за строеж от МРРБ и стартиране на укрепителните дейности в участъка“, заявяват от АПИ.

Над 1,7 млрд. лв. са заложени за капиталовата програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в проектобюджета за 2024 г.

Сред ключови обекти в капиталовата програма са строителството на  югоизточния обходен път на Пловдив, за който са предвидени 9 млн. лв. и на нов мост над река Марица на пътя Плодовитово – Асеновград за над 7,8 млн. лв.

Над 390 млн. лв. са предвидените средства за основен ремонт и ново строителство на пътна инфраструктура.

Тук се включват и проекти за укрепване на свлачища по републиканката пътна мрежа, сред които на пътищата кв. „Старо село“ – Своге, Смолян – Стойките – Девин, Смолян – Мадан и др.

 

Сред ключовите обекти, които ще проектираме, са модернизацията на пътя Монтана – София с тунел под Петрохан, който обаче ще бъде по-голям, ще е с габарити Г 23,50, обходните пътища, сред които този на Враца, скоростен път Пловдив – Смолян – Рудозем, АМ „Рила“ и др.

Това са проекти, които следва да обезпечат инвестиционната програма на правителството след 3 до 5 години, обясни министър Цеков.

 

Източник: МРРБ, Марица

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини