Хинков и Ангелов се сблъскаха челно за „Пирогов“ в ефир

ГЕРБ заплашиха здравния министър със стар одитен доклад

Играта за „Пирогов“ съвсем загрубява. В ефира на Би Ти Ви тази сутрин здравният министър проф. Христо Хинков влезе в челен сблъсък с шефа на здравната комисия проф. Костадин Ангелов, който води атаката срещу него. Двамата се разминаха по всички въпроси и понеже проф. Хинков е непреклонен, че нарушенията в спешния институт са достатъчно сериозни за освобождаване на директора, Ангелов заплаши с удар под кръста - днес щял да извади стар одитен доклад за обществените поръчки на Хинков като шеф на националния център по обществено здраве и анализи.

Здравният министър не се отказва от решението си да освободи Валентин Димитров от ръководството на „Пирогов“ и заяви, че няма намерение да подаде оставка, защото може да му я иска само премиерът, за да я гласува Народното събрание. Премиерът акад. Николай Денков засега стои зад министъра си и му гарантира свободата да реши като принципал на „Пирогов“ какво да прави с управата там. Хинков каза, че няколко пъти е консултирал намерението си с шефа на здравната комисия. Това доведе до включване на Ангелов в ефир и той, в станала вече традиция всички да твърдят противоположни неща за едни и същи разговори, каза, че напротив - Хинков му изпратил доклада и двамата се разбрали да не се предприема нищо, докато констатациите не бъдат подложени на външна проверка.

Ангелов продължава да оспорва констатациите в доклада, че „Пирогов“ е на загуба, въпреки че одитът вече е публичен и в него се посочва, че финансовото състояние никак не е добро. Накрая на разговора той така се изнерви, че обвини министъра, че лично бил диктувал констатациите в доклада. Днес шефът на здравната комисия ще вади доклад за нарушения в обществени поръчки на Хинков като директор на Националния център по обществено здраве и анализи. И Ангелов не е без опит в тази област - през пандемията нашумя с кетъринга на лекарите в подопечната му „Александровска“, който бе поръчал на тъща си и плащаше през фондация към болницата.

 

Източник: вестник Сега

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини