500 лева глоба за стоматоложка, гласувала два пъти на изборите за президент и депутати

Изображение 1 от 5

    Глоба от 500 лева получи стоматоложката Дилек Шентюрк, която е гласувала два пъти на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на България на 14.11.2021 г. Административното наказание бе наложено от съдия Иван Маринов от Районен съд – Хасково, който одобри споразумение между прокурора по делото Санко Банчев и адвокат Иван Иванов.

    С подписване на споразумението 28-годишната жена се призна за виновна. Тя е с двойно гражданство – турско и българско. Преди две години е гласувала за български държавници, като е упражнила два пъти правото си на вот в една в една и съща секция в турския град Измир, където в момента живее. Тя се е подписала под два номера в избирателния списък – под №98 и №535. Стана ясно, че във въпросната секция имало дописани 535 избиратели.

    Днес в съдебната зала днес Дилек Шентюрк заяви, че не разбира български език и беше назначена преводачка. Каза, че има два адреса в страната ни – в Хасково и в стамболовското село Лясковец. Именно в тази връзка делото се глада тук, тъй като двойното гласуване представлява престъпление по българския наказателен кодекс. Информацията за казуса е подадена от ЦИК и така е бил образуван процесът. Младата жена не даде обяснение защо е упражнила право на вот два пъти. При едното гласуване е представила български документ за самоличност, а при другото – задграничен паспорт.

    Тя ще трябва да плати и разноските по делото - в размер на близо 130 лева за изготвяне на съдебнопочеркова експертиза.

    Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

    Припомняме, че миналата седмица в Районен съд – Хасково имаше подобно дело, но срещу 59-годишен мъж, който също е гласувал два пъти в Турция на същите избори през 2021 г. Той получи глоба от 1000 лева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Да
      ДатПисниВече
      43 -6
      19:31, 19 дек 2023
      Премахнете двойното... или тук или там... Не палячовци да решават съдбата на хората живеещи в България от други живящи в чужди страни... Щото така им е кеф..
    • 2
      Пр
      предложение
      11 0
      08:49, 20 дек 2023
      при следващи избори да се въведе и печат върху ръката, с мастило което не може да се изтрие поне 24 часа, друг начин май няма, аке се сещате предложете
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини