Промени в Наредбата за възнаграждение и доходите, върху които се правят осигурителни вноски

Правителството одобри промени в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.

Във връзка с въвеждането от 1 януари 2024 г. на възможност за предоставяне на ваучери за храна на електронен носител в Наредбата е предвидено върху тези средства да не се изчисляват и внасят осигурителни вноски. Същият ред се прилага и за ваучерите за храна на хартиен носител.

В Кодекса за социално осигуряване, в сила от 1 януари 2024 г., е въведена нова група осигурени лица, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове. В тази връзка в Наредбата е регламентиран осигурителният доход, върху който се правят осигурителни вноски от тези лица, гласят още приетите промени.

Няма да се начисляват и внасят осигурителни вноски върху възнаграждението, което се заплаща на временно отстранен от длъжност служител по Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ поради отказан или отнет достъп до класифицирана информация, който впоследствие е възстановен. Няма да се начисляват и внасят осигурителни вноски и върху възнаграждението, което се заплаща на временно отстранен от длъжност главен прокурор по Закона за съдебната власт.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини