НПО: Не на децата в Биг Брадър!

Неправителствени организации се обявиха срещу влизането на деца в Къщата на “Биг Брадър”, стана ясно на пресконференция.

Инициативата е организирана от Национална мрежа на децата (НМД), като още 130 неправителствени организации са подкрепили каузата, информира агенция Фокус. 

Три вида граждански права на децата биха се нарушили, ако те влязат в Къщата, смята доц. д-р Велина Тодорова - Институт за правни науки, БАН. Според нея това са правото на личен живот и пространство, правото на добра родителска грижа и защитата от икономическа експлоатация. 

Тодорова изрази мнение, че участието на децата е мотив, който има икономически резултати. “Риалити форматът не е лош, той може да бъде образователно средство и да има благотворни ефекти”, заяви Михаил Стефанов от НМД като посочи, че риалити форматът за възрастни не е подходящ за деца, независимо от предпазните мерки, които се взимат. 

"Ако деца влязат в Къщата, обществото ще реагира по-бурно и категорично", отбеляза Стефанов.

Д-р Ева Борисова от Асоциация "Родители" коментира, че все още Държавната агенция за закрила на детето и Закона за закрила на детето нямат превантивни функции. 

"Няма законови механизми децата да бъдат спрени да влязат в Къщата, но родителите трябва да са наясно какъв избор правят", каза Борисова. Тя допълни, че родителите трябва да бъдат информирани преди да направят своя избор. Борисова добави, че рекламата на предаването е незаконна, защото противоречи на чл. 76 от Закона за радиото и телевизията и на чл.68 от Закона за защита на потребителите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини