BG феномен: 30-годишни милионери. Преглед на националния печат

„Алфа рисърч": ГЕРБ губи 13,3% подкрепа

ГЕРБ губи 13,3% от подкрепата на обществото от юни досега. Това сочи проучване на „Алфа рисърч", проведено в периода 7-15 февруари сред 1056 пълнолетни лица.
Загуба на доверие има при всички политически партии. Най-голям е спадът при РЗС - 13,4%. „Атака" също губи 9,9% одобрение, Синята коалиция - 2,8%, а БСП - 2.
При политиците най-голям спад в политическото доверие има Яне Янев - минус 13%. Одобрение за него дават 9% от анкетираните. Той е следван плътно по загуби от лидера на „Атака" Волен Сидеров, който губи 10,6%.
Премиерът Бойко Борисов има одобрението на 50,5% от участниците в анкетата, въпреки че е загубил положителната оценка на 9,5%. След него от политическите лидери харесван остава червеният водач Сергей Станишев. Одобрение за него са дали 14,2% като отливът е 8,8%.

„Дума": Първанов призова да се отворят икономическите досиета

Да се отворят икономическите досиета на прехода, предложи президентът Георги Първанов в интервю за Дарик. Първанов не се съгласи с мнението на лидера на ДСБ Иван Костов, че не трябва да се рови повече в миналото, а да се гледа само в бъдещето.
Относно призива на Костов да каже на чия страна застава относно борбата с престъпността, коментарът на президента Първанов бе: "Доживяхме Иван Костов да ме пита дали подкрепям главния прокурор. Това, разбира се, е една интересна еволюция. Никога не съм имал колебания, винаги съм подкрепял действията на вътрешното министерство, дори съм настоявал за по-голяма настойчивост."
Президентът оцени като положителни акциите "Наглите" и "Октопод". "Ако МВР прилага такива действия спрямо човек, който е охранявал "Кремиковци", аз се питам защо ние няма да бръкнем по-дълбоко и да видим кой хариза "Кремиковци", на каква цена, кой източваше през всичките тези години "Кремиковци". И това е само един епизод от "богатата" история на смяната на собствеността в България. Аз вземам повод от репликите на господин Костов и апелирам ние да извадим икономическите досиета на прехода, да видим кой кой е", каза Първанов.

„Новинар": Брюксел даде отсрочка за заменките

България е получила отсрочка до 24 март, в който да отговори на Европейската комисия по повод нарушенията при направените заменки през 2007 г. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред БНР. В началото на февруари Брюксел предупреди, че може да глоби страната ни с около 1,5 млрд. лв. заради неправомерно извършени заменки през първата година на страната ни като член на Европейския съюз.
За да се подготви по-добре и за да получи отсрочване, страната ни е използвала довод, че писмото от Брюксел не е било преведено на български език, обясни Найденов.


Сега": Меглена Кунева ще е кандидат-президент

Бившият еврокомисар Меглена Кунева може да е кандидат за президент на НДСВ на предстоящите догодина президентски избори. Това каза пред „Неделя 150" председателят на партията Христина Христова. Тя поясни, че номинацията на Меглена Кунева все още официално не е обсъждана в партията, но че това е възможен вариант.
Вчера бившият еврокомисар Меглена Кунева обяви, че е отклонила предложението на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозо да оглави неговия екип от съветници, защото има намерение в бъдеще да се занимава с политика в България.

„Стандарт": Кризата роди 30-годишни милионери

Кризата роди нов феномен - 30-годишни милионери. Поне трима българи, обявили пред данъчните доходи над 1 млн. лева, са родени около 1980 г., научи "Стандарт". Имената на младите богаташи не са известни в обществото, разкриха данъчни. Не е ясно и от каква дейност са придобити парите им в кризата.
Над сто души са декларирали повече от 1 милион през 2008 г. "Най-бедният" в топ 100 има 1,3 млн. лв. А разликата между двамата най-богати българи е само 3000 лева - номер 1 е обявил 16,98 млн., а номер 2 - 16,977 млн. лв.
4-5 хил. души ще бъдат регистрирани служебно по ДДС. Това са хора, които нямат фирма, но изкарват над 50 000 лв. годишно от хонорари.
Сред тях има банкери, консултанти, рентиери и шоумени.

„Новинар": Правителството готово с лаборатория за ГМО

Българското правителство е готово с лаборатория за генномодифицирани организми (ГМО), съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя уточни, че още през 2008 г. предишният екоминистър Джевдет Чакъров е направил обществена поръчка за нужната апаратура, но процесът не е бил задвижен.
С присъединяването на страната ни към ЕС трябваше да се синхронизира законодателството с евродирективите за издаване на разрешения за производство на ГМО. Трите разрешения са за лабораторни опити, за освобождаване на ГМО в околната среда и за пускането на генномодифицираните организми на пазара. Според сега действащия закон може да се работи с ГМО в контролирани условия, като контролът се осъществява от МОСВ. Разрешението за пускане на ГМО на пазара се издава от министъра на земеделието.

„Труд": Гръмнаха мъж в София, хванаха извършителите

Мъж е бил убит снощи около 19:30 ч. на ул. „Йосиф Щросмайер" в столицата в белия микробус, който е шофирал.
На мястото са пристигнали полицаи от II-ро и III-то РПУ и районът е бил отцепен.
Според очевидци стрелбата е станала, докато микробусът е изчаквал да премине през близкия ж.п. прелез.
Стреляно е с пистолет със заглушител, който е бил изхвърлен от убиеца до близката бензиностанция.
Има две задържани лица за стрелбата на улица „Щросмайер", заяви пред агенция „Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини