Безработен във всеки пети дом

Средната оценка за дейността на правителството към февруари 2010 г. е 3,79, за сравнение на 100-тния ден от началото на управлението му тя е била 4,13, посочват от Алфа рисърч.

Браво на правителството за операция "Наглите", казват 74 на сто от хората у нас. Овациите на 71% получава властта за номинирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар, а оставката на предшественичката й за пост в Брюксел и ексвъншен министър Румяна Желева носи на управляващите бонус от 63 на сто.

Това сочат данните от национално проучване на Алфа рисърч, проведено през февруари. В топ 3 на събитията, които удрят по рейтинга на кабинета, пък са затварянето на болниците, уплашило 68% от българите, казусът с Желева - 56%, и неизплащането на част от задълженията на държавата към фирмите, за да се намали дефицитът в бюджета, посочено от 42% от анкетираните.

Страх ни е, че при спешен случай няма да успеем да стигнем до болница, казват 61% от българите, други 57 на сто пък са убедени, че разходите за лечение ще скочат. Всяко пето домакинство е засегнато от безработицата. 22% от хората имат член на семейството, който е останал без работа в последните 5-6 месеца. 59% от хората, които имат кредит, изпитват трудност да го погасяват. 12% от кредитополучателите посочват, че на практика са спрели да плащат вноските си.

Отличникът сред министрите е Цветан Цветанов, който се справя добре с работата си според 34% от българите. Веднага след него се нарежда Николай Младенов, в дъното на класацията е здравният министър Божидар Нанев.

Премиерът Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният политик в държавата с 50,5 на сто. И той обаче е загубил част от одобрението към себе си - минус 9,5% в сравнение с август. Втори в класацията на политическите лидери се нарежда Сергей Станишев с 14,2 на сто.

Останалите партийни лидери са с доверие около 7%. Единственият шеф на партия, в когото доверието спрямо миналата година е нараснало с 1,1%, е Ахмед Доган.

Сред партиите ГЕРБ остава с най-висок рейтинг - 45,7%, следват БСП с 19% и ДПС с 6,2 на сто. Най-много симпатизанти е загубила партията на Яне Янев РЗС - 13,4%, от "Атака" са оттеглили доверието си 9,9%, а сините привърженици са намалели с 2,8 на сто.

Според данните от проучването на Алфа рисърч рейтингът на президента Георги Първанов е 44%, а на главния прокурор Борис Велчев - 26 на сто.

С изключение на министър Цветанов и ръководените от него силови структури на МВР (35-38% доверие), рейтингът на ключови държавни институции като съд и прокуратура остава сравнително нисък - 11-13%, сочат данните от изследването.

Депутатите са загубили 24% от доверието на своите избиратели за половин година. През август 45 на сто от хората у нас са подкрепяли новия парламент, сега броят на депутатските фенове е спаднал до 19%.

Противоречиво е отношението на хората към темата за генно модифицираните организми - 40% одобряват налагането на 5-годишен мораториум с промените в закона, а 37 на сто са против такава законова вратичка.

Кредитът на доверие към правителството и премиера обаче остава висок, към момента не се очертава някаква значима алтернатива, твърдят от Алфа Рисърч.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини