НАП получава от Германия информация за неплатени данъци

Още тази седмица служители на НАП заминават за Германия, за да се запознаят с информацията за евентуални имена на хора, които не са платили данъците си в България, а се изнесли пари в Швейцария, информира АСН.

Ще си изискаме данъците на тези големи суми, каза в интервю пред PRO.BG вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Той обясни, че правителството работи съвместно с германското, но още не са тръгнали директно към банки.

Това на нас нищо няма да ни струва. Бойко Борисов има добри лични отношения с Меркел, ние с Шойбле се харесваме. Така че на базата на харесване, без пари ще вземем тази информация, допълни Симеон Дянков.

Финансовият министър обясни, че по „Совите” се работи от над два месеца и ще се работи поне още месец-два. Операцията подпомага „Наглите” и „Октопод”.

Подпомагаме МВР, работим съвместно с тях, заяви финансист № 1. Той припомни последните два удара в рамките на операцията – във Варна и в Лесово.

По повод повишаването на акциза на цигарите и контрабандата им, вицепремиерът заяви, че не по-високият акциз увеличава незаконния им внос и износ: „За 2009 година до 40-50 процента се е вдигнала контрабандата, без да е бил вдигат акцизът”, подчерта Дянков.

Според него, самите фирми, разпространители, вносители и производители на цигари, са има участие в контрабандата на цигари. Реално тези фирми са част от контрабандата. Като се заговори за „Булгартабак”, кой скача? Корнелия Нинова и Сергей Станишев. Нелегално тези фирми са работили за тези политици, затова скачат

Ако директорът на „Булгартабак” продължава да се държи така нагло, няма да е директор дълго време, закани се финансовият министър Симеон Дянков.

Вицепремиерът беше категоричен и по друга тема –петролопровода Бургас-Александруполис: „Ще им казваме твърдо НЕТ! Докато няма екологична оценка, твърдо стоим зад жителите на Бургас и няма да позволим строителство”.

За „Белене” обаче Дянков допълни, че проектът може да види бял свят, но само ако бъде избран европейски инвеститор.

Вече няма държавна гаранция по сделката и това за нас е голям успех. Трябва обаче да намерим и европейски инвеститор. Ако няма такъв  инвеститор – няма да има „Белене”, ако има – ще има, заяви вицепремиерът.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини