Идва ли краят на ерата Нетаняху?

Атаките към израелския премиер Нетаняху са и от десните му партньори, и от страна на опозицията - на фона на интензивни улични протести. Идва ли краят на неговата ера?

В края на миналата седмица в Тел Авив отново десетки хиляди хора излязоха на улицата - с искания за освобождаването на заложниците. Наскоро преди това израелската армия откри още четирима убити заложници. Гневът и мъката на хората се изливат в протестите срещу израелския премиер Нетаняху, спрямо когото натискът постоянно расте, пише АРД.

Нетаняху трябва да направи важен избор

След министъра на отбраната Йоав Галант, и министърът от военния кабинет Бени Ганц, който е представител на опозицията, упрекна Нетаняху в липсата на стратегия във войната. И му постави ултиматум: военният кабинет трябва да има до осми юни следвоенен план за ивицата Газа. Моментът на истината е настъпил, настъпил е моментът на решението. Нетаняху трябва да избере между ционизма и цинизма, между единството и разединението, между отговорността и беззаконието, между войната и катастрофата, настоява Ганц.

В противен случай той заплашва да напусне военния кабинет. Ганц е разработил план от шест точки, в който наред с другото иска международна администрация на ивицата Газа, както и - военната повинност да важи за всички граждани на страната, включително за ултраортодоксалните.

Това изискване вече предизвика спорове в дясноориентираното правителство, припомня АРД. И сега те пламнаха с нова сила. Най-вече дясноекстремисткият министър на националната сигурност Итамар Бен Гвир е този, който иска Нетаняху да уволни Галант, Айзенкот и Ганц - защото не подхождали на кабинета.

Десните министри са против дипломацията

За десните в кабинета дипломацията е без значение - те не се притесняват и от евентуалното разпускане на военния кабинет. Финансовият министър Безалел Смотрих дори предложи израелската пехота да навлезе в Ливан и трайно да окупира ивицата Газа.

Лидерът на опозицията Яир Лапид, който отказа участие във военния кабинет, е против този вид предложения и организира демонстрации в техен отговор. По време на поредния протест в Тел Авив той призова Ганц и Айзенкот да излязат от военния кабинет, като в този случай ерата на Нетаняху би приключила.

Ако те напуснат и ако военният кабинет се разпусне, това няма да доведе автоматично до нови избори в Израел, отбелязва АРД. Но значително ще засили призивите за тяхното провеждане в обществото и политиката.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини