Общинските съветници спасиха инвестицията на Юлиян Инджов. Той ги предупреди, че иначе ще съди общината / ВИДЕО/

Какво каза на общинските съветници инвеститорът Юлиян Инджов и кога ще отвори врати новия търговски комплекс вижте във видеото
 
Вчера се проведе редовно заседание на ОбС-Смолян. Единствената точка, която разбуни духовете бе обявяване на общински имот от публична в частна общинска собственост. В случая ставаше въпрос за бъдещия търговски център, който се изгражда от фирмата на Юлиян Инджов в близост до болницата. Инджов, който е най-големият инвеститор в Смолян, закупил имотите от предишните собственици - чужденци. Всичко му било продадено като частна общинска собственост. Проблемът с поземления имот с площ близо 13 хиляди квадратни метра възникнал, когато се разбрало, че през 2013-та година е бил актуван като публична общинска собственост. Това е видно от внесената докладна по точката. Превръщането от частна в публична собственост е станало с Акт за публична общинска собственост № 1109/21.03.2013 год., вписан в Агенция по вписванията под № 48, том ІІ, дело № 242/22.03.2013 год.  
В същото време инвеститорът вече извършвва строителни дейности, за да преустрои старите помещения. Затова в докладната кметът Николай Мелемов предложи имотът да се обяви като частна общинска собственост.
Още в началото на дискусията по темата Стефан Сабрутев от  "Нашият град" нападна кмета Николай Мелемов. 
"Точката е много важна, важна е затова, че една голяма инвестиция и ние трябва да я подкрепим. В същото време тя показва каква е работата на господин кмета и на цялата администрация, изобщо с тази точка лъсва едни голи части на община Смолян и управлението. Лъсват документи, които явно не са наред и затова не ни се предоставят. И питането ми е така ли вършим услуга на инвеститорите", каза Сабрутев.
Градоначалникът Мелемов не му остана длъжен и каза, че през  2011-та година, след изборите до встъпването му в длъжност, от община Смолян са били изнесени десетки кашони с документи. "Община Смолян от 2011-та не е правила нито една разпоредителна сделка с тоя имот, по никакъв начин, всичко се е случило много назад във времето, така че ние можем да дадем само това, което има в архива, не можем да фабрикуваме документи", бяха думите на Мелемов. 
Зам.-кметът Мариана Цекова също обясни, че каквото има като книжа са предадени на Инджов. Това предизвика възмущението на Сабрутев.
"Значи все пак е имало документи и вие сте ги предали на Инджов. Какъв беше проблемът да ги предоставите тези същите книжа на общинските съветници", попита Сабрутев.
Строителният предприемач Юлиян Инджов също взе думата, за да обясни ситуацията на съветниците.
"Днеска ако вие гласувате против да се възстанови имота като частна общинска собственост, общината следва да ми отмени всички строителни книжа, включително разрешение за строеж, одобрени проекти и така нататък и да се върнем в изходна позиция и да си ви върна имотите и да ви съдя да си ми върнете парите. Ние с ясното съзнание, че сме придобили имота като частна общинска собственост си продължаваме на базата на издадените строителни книжа да си извършваме строителни дейности", каза в залата Инджов. Във фоаето пред камерата на еТВ допълни, че по незнайни за него причини общината е актувала имота като публична общинска собственост, което на практика означава,че не може да пусне обекта в експлоатация. 
В крайна сметка докладната беше приета с 21 гласа "за" . С "въздържал се" гласуваха  Стефан Сабрутев и Радой Краев от Движение "Нашият град".
Пред еТВ Инджов обясни, че търговският център ще отвори врати до края на месец юни. Останалата част ще отнеме още дълго време, за да добие нов вид. В част от сградата в бъдеще се очаква да отвори врати голяма международна хотелска верига. 
 
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини