Мръсно отмъщение: Какво кара Северна Корея да изпраща балони с боклуци на Южна Корея

От 28 май насам Северна Корея е изпратила близо хиляда балона, носещи торби с боклук, съдържащи всякакви отпадъци, съобщиха от южнокорейската армия, предаде АФП.

Южна Корея нарече най-новата провокация от страна на своя ядрен съсед „ирационална“ и „нискокачествена“. За разлика от поредицата скорошни изстрелвания на балистични ракети, изхвърлянето на боклук не нарушава санкциите на ООН срещу режима на Ким Чен Ун. Според свидетели в някои балони е имало дори човешки изпражнения.

На 1 юни Сеул предупреди, че ще предприеме решителни контрамерки, ако Северът не прекрати бомбардировката с балони. Според Юга тези действия противоречат на споразумението за примирие, което сложи край на Корейската война от 1950-53 г.biss.bg

Паоло Джентилони: Ако България не спазва критериите, няма да влезе в еврозоната - точка

В късните часове на 1 юни Пхенян обяви, че ще прекрати кампанията си, след като разпръсна нови 15 тона отпадъчна хартия. Според Северна Корея балоните са ефективна контрамярка срещу „пропагандата“, изпращана от южнокорейски граждани.

„Дадохме на южнокорейците възможност да се убедят колко отвратително и трудоемко е събирането на разпръсната отпадъчна хартия“, предаде официалната Корейска централна информационна агенция.
 Пхенян визира пускането на балони, пълни с листовки, а понякога и с пари, ориз или USB устройства, в кои има К Pop музика.

Пхенян заяви, че сега „временно ще преустанови“ кампанията си, като добави, че тя е била „чиста контрамярка“.

„Ако обаче южнокорейците възобновят разпространението на листовки, насочени срещу нашата държава, ще отговорим, като разпръснем 100 пъти по-голямо количество отпадъчна хартия и мръсотия“, добави агенцията.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини