Проблем с трафика в центъра на Димитровград създаде едновременното пребоядисване на 3 поредни пешеходни пътеки

    Боядисване на 3 поредни пешеходни пътеки по главния булевард Димитър Благоев, които са в протежение на под 200м., създаде днес главоболия на шофьорите в централната част на Димитровград.

    Ремонтните дейности по пътното платно по освежаване на маркировката на пешеходните пътеки създават затруднения при преминаването на участъка от булеварда, отделно дейностите не са сигнализирани с пътни знаци и такива, които да регулират движението.

    Заради конусите, възпрепятстващи преминаването на МПС-та през пешеходните пътеки, се налага на шофьорите на разстояние по-малко от 200м. да нарушават пътните правила, като навлизат в платното с насрещно движение. Това не би трябвало да е проблем, ако има поставени знаци, регулиращи движението или най-малко информиращи, че част от пътя е затворен, поради ремонтни дейности.

    Според нас не трябваше да се предприема едновременно пребоядисване на 3 последователни пешеходни пътеки по главен булевард, на разтояние по 70-80 метра една от друга, това затруднява движението. Затварянето на пътните платна трябваше да бъде сигнализирано чрез знаци, организиращи движението и предупреждаващи за пътни ремонтни дейности. Седянката на таксиметрови автомобили в участъка, който е с временна организация на движението, трябваше да бъде преместена, за да не заема едно от платната за движение на автомобили.

    Относно как трябва да бъде сигнализиран такъв пътен ремонт, можем да изразим мнение, че фирмата организираща и изпълняваща дейността, трябваше да подходи по друг начин, за да осигури безопасността на служителите си, пешеходците и шофьорите. Ето какво пише в Наредба 16, а дали тя е приложима, трябва да се произнесат органите на реда:

    НАРЕДБА № 16 ОТ 23 ЮЛИ 2001 Г. ЗА ВРЕМЕННАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА СТРОИТЕЛСТВО И РЕМОНТ ПО ПЪТИЩАТА И УЛИЦИТЕ

    Глава четвърта.
    СИГНАЛИЗИРАНЕ И ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО ПРИ КРАТКОТРАЙНИ И ПОДВИЖНИ РЕМОНТНИ РАБОТИ

    Чл. 48. (1) Краткотрайни и подвижни ремонтни работи се сигнализират със затваряща табела (С19) или с пътни знаци А23 "Участък от пътя в ремонт", В26 "Забранено е движение със скорост, по-висока от означената" и Г9 (Г10) "Преминаване отдясно (отляво) на знака".

    (2) Затварящата табела по ал. 1 се монтира на задната част на сигнализиращ автомобил, оборудван с една или повече сигнални лампи, подаващи жълта мигаща светлина, на ремарке или на возима стойка-платформа.

    (3) Пътните знаци по ал. 1 се монтират на возима стойка-платформа.

    (4) Сигнализиращият автомобил или возимата стойка-платформа се разполагат преди работния участък на разстояние, както следва:

    1. от 50 до 150 m - на автомагистрали и пътища;

    2. от 30 до 50 m - на улици.

    (5) При липса на видимост пътните знаци по ал. 1 се поставят преди сигнализиращия автомобил или возимата стойка-платформа на разстояние от 50 до 80 m.

    (6) На автомагистрала или на път със средна разделителна ивица в случаите, когато затварящата табела или пътните знаци по ал. 1 не се виждат от водачите на пътни превозни средства от разстояние 300 m, се поставят два предупредителни поста с предупредителни флагове (С18) на разстояние съответно 200 и 400 m преди затварящата табела.

    (7) На път без средна разделителна ивица в случаите, когато затварящата табела или пътните знаци по ал. 1 не се виждат от водачите на пътни превозни средства от разстояние 100 m, се поставя предупредителен пост с предупредителен флаг на разстояние 150 m преди затварящата табела.

    Чл. 49. (1) Краткотрайните и подвижните ремонтни работи върху лентата за принудително спиране или банкета на автомагистрали се сигнализират с една затваряща табела, като сигнализиращият автомобил се разполага в лентата за принудително спиране съгласно приложение № 4.

    (2) В случаите по ал. 1 не се поставят предупредителни постове.

    Чл. 50. (1) Краткотрайните и подвижните ремонтни работи върху платното за движение на автомагистрали с две платна за движение, всяко от които се състои от две пътни ленти (2 х 2), се сигнализират с една затваряща табела (С19) и предупредителни постове съгласно чл. 48, ал. 6.

    (2) Когато краткотрайните и подвижните ремонтни работи се извършват върху външната пътна лента, сигнализиращият автомобил се разполага в същата пътна лента, а предупредителните постове - върху лентата за принудително спиране съгласно приложение № 5.

    (3) Когато краткотрайните и подвижните ремонтни работи се извършват върху вътрешната пътна лента или върху средната разделителна ивица, сигнализиращият автомобил се разполага в оста на вътрешната пътна лента, а предупредителните постове - върху средната разделителна ивица съгласно приложение № 6.

    Чл. 51. Краткотрайните и подвижните ремонтни работи върху платното за движение на автомагистрали с две платна за движение, всяко от които се състои от три пътни ленти (2 х 3), се сигнализират, както следва:

    1. съгласно чл. 50, ал. 2 - когато краткотрайните и подвижните ремонтни работи се извършват върху външната пътна лента;

    2. съгласно чл. 50, ал. 3 - когато краткотрайните и подвижните ремонтни работи се извършват върху вътрешната пътна лента или върху средната разделителна ивица;

    3. с две затварящи табели (С19), косо и надлъжно ограждане на работния участък с конуси (С2) и пътни знаци, поставени съгласно приложение № 7 - в случаите, когато краткотрайните и подвижните ремонтни работи се извършват върху средната пътна лента.

    Чл. 52. (1) Краткотрайните и подвижните ремонтни работи на двулентов двупосочен път (улица) се сигнализират с пътни знаци А 23 "Участък от пътя в ремонт"и Г9 (Г10) "Преминаване отдясно (отляво) на знака", монтирани върху задната част на сигнализиращ автомобил, върху ремарке или возима стойка-платформа, теглени от автомобил.

    (2) В случаите, когато краткотрайните и подвижните ремонтни работи се извършват върху пътната лента, сигнализиращият автомобил се разполага съгласно приложение № 8.

    (3) При интензивност на движението не по-голяма от 250 автомобила на час краткотрайните или подвижните ремонтни работи, които се извършват върху пътната лента, могат да се сигнализират с конуси (С2) и пътни знаци, поставени съгласно приложение № 9.

    (4) В случаите, когато краткотрайните и подвижните ремонтни работи се извършват върху банкета или тротоара, те се сигнализират съгласно приложение № 10 само с пътен знак А23 "Участък от пътя в ремонт", поставен преди началото на работния участък на разстояние:

    1. от 100 до 150 m - за пътища;

    2. от 30 до 50 m - за улици.

    Чл. 53. (1) Краткотрайните и подвижните ремонтни работи върху платното за движение на четирилентов двупосочен път (улица) без средна разделителна ивица се сигнализират съгласно чл. 52, ал. 1.

    (2) При извършване на краткотрайни и подвижни ремонтни работи върху външната пътна лента сигнализиращият автомобил се разполага в същата пътна лента съгласно приложение № 11.

    (3) При извършване на краткотрайни и подвижни ремонтни работи върху вътрешната пътна лента сигнализиращият автомобил се разполага в същата пътна лента, а площта, забранена за движение, се огражда косо и надлъжно с конуси (С2) съгласно приложение № 12.

    (4) Когато краткотрайните и подвижните ремонтни работи се извършват върху банкета или тротоара, те се сигнализират съгласно чл. 52, ал. 4.

    Чл. 54. Краткотрайни и подвижни ремонтни работи на пътища и улици със средна разделителна ивица се сигнализират съгласно чл. 53.

    Чл. 55. При нанасяне на пътна маркировка по пътищата и улиците работният участък се сигнализира с конуси (С2) с височина 300 mm, разположени на разстояние един от друг не по-голямо от 20 m, мерено успоредно на оста на пътя (улицата) съгласно приложение № 13.

    Чл. 56. (1) При извършване на геодезически работи върху пътната лента работният участък се сигнализира съгласно приложение № 14.

    (2) Триногите на геодезическите инструменти се сигнализират с бели и червени ивици.

    автор: Христо Христозов

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Пе
      пешо
      0 0
      01:01, 4 юни 2024
      поредната тъпотия...
    • 2
      То
      Тодор
      2 0
      08:29, 4 юни 2024
      А може и късно вечер да се направят без да пречат както е в белия свят.
    Последни новини