Капан за Дянков. Вестниците в събота

„Стандарт": Капан за Дянков

Капан за Симеон Дянков заложи президентът Първанов на "Дондуков" 2. Държавният глава пусна пълна стенограма от разговора им без знанието на събеседника си. Това подпали нова война между институциите.
Първанов прие финансист №1 по негова молба. Двамата трябваше да се помирят след участието на Дянков в шоуто на Иван и Андрей. На "Дондуков" 2 обаче посрещат вицепремиера с кръстосан огън, става ясно от стенограмата. Вместо разговор на 4 очи в полемиката срещу Дянков се включват и президентските съветници Кирил Ананиев и Николай Колев. Никога не съм изричал фразата "млад милиардер", повтаря многократно Дянков. И настоява да се сложи точка на недоразумението. Първанов изразява съмнение в искреността му и иска публично извинение.
Време е президентът да се извини за безобразията на тройната коалиция, чийто архитект е той, защити дясната си ръка премиерът Борисов.

Труд": ГЕРБ обмисля импийчмънт на Първанов

ГЕРБ може да подложи на импийчмънт президента Георги Първанов, ако се докаже, че е нарушил конституцията. Това ще стане, ако се установи, че с разпространяването на стенограмата от срещата на Първанов с вицепремиера Симеон Дянков на медиите, държавният глава е нарушил член 32 от основния ни закон. Тази закана отправи снощи по "Панорама" по БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Според него президентът категорично е нарушил чл. 32 от конституцията. Той гласи, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи.

„Стандарт": Джипита на бунт от вторник

Личните лекари в София и Пловдив спират безплатните прегледи от вторник заради неполучени пари от касата. Който има нужда от доктор, ще си плаща пълната сума за консултацията като при свободен прием, предупредиха от браншовите организации. Всички дължими пари ще бъдат изплатени до 12 март, гарантира премиерът Бойко Борисов.

„24 Часа": Посланикът на САЩ: Няма да се срещам с Алексей Петров

Нямам намерение да се срещам с Алексей Петров. Това каза американският посланик у нас Джеймс Уорлик на среща за подписването на споразумение за сътрудничество между Американското посолство и Софийски градски съд.
Американският посланик каза, че е получил писмото от Алексей Петров, в което той е поискал среща за това, че срещу него се извършва политическа репресия и се води несправедлив процес.
„Оставям всичко в ръцете на българската съдебна система. Имам доверие в съдебната система в България и смятам, че по този процес ще бъде дадено правилното правосъдие", каза още Уорлик.

„Новинар": Още един кмет става министър при Бойко

Премиерът Бойко Борисов съобщи в парламента, че ако Брюксел одобри, ще има министър, който да отговаря за еврофондовете и ще следи за усвояването на средствата. Решението ще се обсъжда следващата седмица от Борисов с представители на Европейската комисия, които идват у нас по негова покана. Борисов разясни, че нов пост в кабинета ще има само ако ЕК даде разрешение и потвърди, че подобни рокади няма да забавят ефективното усвояване на европарите. Целта е „да има човек, който ежедневно да следи и общините, и министерствата", допълни министър-председателят.

„Сега": 1/3 от семействата не могат да се откъснат от мизерията

Една трета от българските семейства живеят с доходи под границата на бедността, твърдят от КНСБ. Такъв е делът на домакинствата, които са на ръба на мизерията, от поне 2008 г. Той остава непроменлив, въпреки че кризата е понижила сумата, която социалните експерти приемат като абсолютно необходима за оцеляване. Към края на 2009 г. по данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ границата на бедност е била 183.45 лв. на едно лице. Това е с лев по-малко от например октомври 2008 г. Сумата се изчислява върху потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги.

Дума": Безработните ще надминат 380 000

В края на януари вече има 366 887 безработни, с 29 хиляди повече спрямо декември 2009 г., каза вчера социалният министър Тотю Младенов. За последното тримесечие на м.г. икономиката се е свила с 6,2% на годишна база и това води до съкращения и освобождаване на персонал, каза той. По думите на Младенов регистрираната безработица започва да нараства от декември 2008 г., като продължава от 2009 г. и до момента.
Равнището на безработицата в страната достигна 9,9% в края на януари, прогнозите за февруари са 10,27%. Това означава, че над 380 хиляди души остават без работа. Освен освободените от икономиката в бюрата се регистрират лица, приключили участието си в програми за заетост, и завърнали се от работа в чужбина, добави министър Младенов. Над 22% е вече безработицата в Рудозем, в Смолян - около 15%.
НДСВ предлага т. нар. кризисни безработни, излезли в принудителен неплатен отпуск, да получават също обезщетения за безработица. Това каза вчера лидерът на НДСВ и бивш социален министър Христина Христова.

 

„Стандарт": Изчезнаха 18 вагона

Старият шеф на БДЖ Христо Монов удари в земята мага Дейвид Копърфилд. Докато илюзионистът успя да скрие само един вагон, Монов направи така, че изчезнаха цели 18. Това съобщи транспортният министър Александър Цветков. Става въпрос за скандалните возила втора употреба, почти изцяло предплатени от компанията. 18 от тях и досега не са доставени и никой не знае къде се намират. В края на мандата на кабинета "Станишев" бившият шеф на БДЖ Христо Монов купи 30 спални вагона от Германия, произведени през седемдесетте години на миналия век. 90% от доставката беше платена предварително. След козметичен ремонт до жп мрежата в България са стигнали само 12 от тях. Шест вече са спрени от експлоатация заради различни повреди. Според договора с швейцарската фирма "Артекс" вагоните са приети от представители на жп компанията. Коловозите на Централна гара-София, където трябваше да са кушетите, обаче са празни, показа министърът. За тях са платени 13,7 млн. евро. БДЖ е сключила сделката за доставка с фирмата на банкера Валентин Моллов, който дълго време държи офис в сградата на БДЖ на ул. "Иван Вазов". Оттам засега мълчат по въпроса. Договорът, подписан от Христо Монов, не предвижда неустойки и компенсации.

„Новинар": Разбиха международен канал за трафик на наркотици

Международен канал за трафик на наркотици е бил разбит, съобщиха от МВР. Дрогата пътувала от България за Испания. Според разследващите тартор на канала бил Огнян Атанасов, който е сред шестимата арестувани. Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че Атанасов е бил задържан през 1995 г. за дрога в гръцки затвор и е имал 18-годишна присъда.
Избягал от затвора и се признал за виновен пред съда в Благоевград. Така получил 3 години затвор. След това в България дошли 3 европейски заповеди за ареста му, но делото срещу него в българския съд постоянно се отлагало. Това е безобразие, коментира Цветанов. Междувременно стана ясно, че е разбит нелегален цех за синтетични наркотици в софийското село Антон. От там са иззети около 40 кг амфетамин и са арестувани 3-ма души.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини