Миряни от Кърджали отбелязват храмовия празник на параклиса "Св.Спас" в село Резбарци

Изображение 1 от 3

    Миряни от Кърджали отбелязват днес храмовият празник на параклиса "Свети Спас" в село Резбарци.Бе отслужен молебен.Днес честваме "Възнесение Господне",известен сред православните християни като Спасовден.

    Възнесение Господне е библейско събитие, играещо основна роля в християнството. При него Иисус Христос, преминал през Разпятието и Възкресението, се възнася в Небесата. Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

    Параклисът "Свети Спас"се намира в началото край пътя за с. Резбарци, вдясно, преди първите жилищни постройки. Разположен е сред красива широколистна гора с големи поляни и хубава вода, в непосредствена близост до бреговете на р. Кьош дере, вливаща се в р. Арда в рамките на града. Местността е приятна за отдих, любимо място за разходка на жителите на града. Веднъж в годината, по традиция на Спасовден, на това място се провежда общоградски събор с курбан за здраве. Всяка година на този ден тук се събират стотици миряни за празничната литургия. Тогава параклисът „Св. Спас“ в кърджалийското село Резбарци отбелязва своя храмов празник.
    Предполага се, че край село Резбарци вероятно лежат мощи на свещеник. Сакралното място цери безнадеждно болни от цялата страна. Мистериозният гроб привлича и християни, и мюсюлмани от цяла България. За лечебните му свойства от столетия насам се носят легенди.

    Кърджали бг вести

    СНимки:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини