Експлозии убиха 16 души в началото на изборния ден в Ирак

Експлозии причиниха смъртта на 16 души в началото на изборния ден в Ирак, предаде БТА, като се позова на Ройтерс.

Военизирани сунитски групировки се заканиха да попречат на парламентарните избори, отправяйки още едно предизвикателство към усилията страната да бъде стабилизирана преди изтеглянето на американските войски.

В Багдад и други, предимно сунитски градове, избухнаха бомби и се чуваше стрелба с гранатомети. Целта ме нападенията да съвпаднат с началото на вторите парламентарни избори, които се произвеждат след инвазията от 2003 година.

При взрив в жилищна сграда в Багдад са загинали 12 души, съобщи източник от министерството на вътрешните работи.

Още четирима души са станали жертва на експлозия в друг жилищен блок в иракската столица.

При многобройните взривове и обстрел с гранатомети в Ирак са загинали 24 души, а 60 са ранени, обобщава Франс прес. Агенцията се позовава на министерството на вътрешните работи.

Премиерът Нури ал Малики заяви, излизайки от избирателната секция, в която гласува, че целта на нападенията е да се попречи на иракчаните да се включат в изборите.

Той обаче изрази увереност, че насилието няма да повлияе на решенията им. Въпреки всичко хората отиват да гласуват, каза той.

Днешният вот е много важен за бъдещето на Ирак, който се опитва да сложи край на насилието между отделните религиозни фракции и да създаде условия за стабилност и икономически растеж преди изтеглянето на американските войски, което трябва да стане до края на 2011 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини