Гърците алармират - туристите са зле информирани за риска от горещата вълна

Тъй като Гърция е обхваната от необичайно високи температури, нарастват опасенията, че чуждестранните посетители не знаят или не са правилно информирани за рисковете, които крие прекомерното натоварване в горещините.

През изминалата седмица започнаха три операции по издирване и спасяване на туристи, изчезнали по време на преходи по отдалечени острови, включително и тази на популярния телевизионен водещ Майкъл Мосли, който беше намерен мъртъв на остров Сими, пише The Guardian.

Мозли е тръгнал на разходка при високи температури, която ще се окаже фатална, когато след като е поел по грешен маршрут, той се е озовал на това, което съпругата му д-р Клер Бейли описва като „невероятно изкачване“ през пресечени хълмове. Въпреки мащабното издирване, в което участваха патрулни лодки, водолази, хеликоптери, пожарникари, полицаи, дронове и специално обучено куче, тялото на 67-годишния мъж беше открито едва след пет дни, тъй като той беше паднал в район, където не можеше да бъде видян лесно. Смята се, че рекордната жега е изиграла ключова роля за смъртта на Мозли.

През последните дни службите за спешна помощ бяха извикани и на други два отдалечени острова - Самос и Аморгос, за да търсят възрастен холандец и гражданин на САЩ, които изчезнаха по туристически маршрути.

59-годишният Ерик Калибет, пенсиониран полицай от Лос Анджелис и редовен посетител на Аморгос, е видян за последен път във вторник, когато самостоятелно се е отправил на преход през цикладския остров. Той е тръгнал в 7 ч. сутринта, за да се разхожда в продължение на четири часа в ден, в който температурите ще надхвърлят 37 градуса. До късно в четвъртък, близо 48 часа след като приятелят, при когото е бил отседнал, е уведомил полицията, че не се е върнал, Калибет все още е бил в неизвестност. Смята се, че последният известен контакт с него е съобщение, което той е изпратил от мобилния си телефон на сестра си.

В операцията по издирването на Самос, в която участват спасителен екип, четири безпилотни самолета, куче-търсач, докарано от Атина, и хеликоптер на граничната агенция на ЕС Frontex, също не е намерен 74-годишният холандски гражданин, който също е тръгнал на петчасов поход, когато е изчезнал.

Димитрис Катацис, ръководител на спасителния екип на Самос, заяви, че мисиите често се усложняват, защото туристите, които често не осъзнават рисковете, „се отклоняват от пътя“, за да разгледат обекти, и след това се губят. „Вчера видяхме двойка [чужденци], които вървяха по пътеката при 41C без шапки“, казва той пред местните медии. „Това противоречи на логиката."

Като средиземноморска гореща точка на предната линия на извънредната климатична ситуация, Гърция изпитва все по-високи температури, като през миналото лято беше регистриран рекорд от 48C.

Тази година, която националната метеорологична служба определи като първа, на този етап от сезона вече са регистрирани рекордно високи температури. Училищата са затворени, а Министерството на културата е принудено да затвори Акропола и други археологически обекти за посетители. Доброволци на Червения кръст раздадоха хиляди безплатни бутилки вода, а кметството на Атина разположи станции за охлаждане. В Ханя, на остров Крит, живакът достигна 44,5 градуса в четвъртък.

Екстремните горещини и опасностите, които те създават, предизвикаха искания за по-добро поддържане и обозначаване на пътеките.

„Бих искал да видя повече камери за видеонаблюдение и осветление на тези пътеки“, каза кметът на Сими, Елефтериос Папакалодукас . „Ако има поука от трагедията [смъртта на Мозли], то тя е, че тези пътеки трябва да бъдат по-добре поддържани, за да не се губят хората." Мозли е бил без мобилен телефон, когато е тръгнал на разходката си.


Местните служители също призоваха туристите да бъдат по-добре информирани, като един от общинските съветници на остров Хиос заяви, че клубовете за ходене в отдалечените райони, които имат познания и възможности да подобряват пътеките, трябва да бъдат по-добре подкрепени финансово и технологично, за да се гарантира, че пътеките са по-малко опасни.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини