Фармацевтите искат да плащаме такса рецепта. Преглед на националния печат

„Дума": Палят свещи за Дянков

Със запалени свещи пред президентството решиха да протестират в защита на Симеон Дянков негови фенове. Акцията се организира през интернет от група във Фейсбук, според която финансовият министър не е сторил нищо нередно, а президентът е нарушил правата му, като е публикувал стенограмата от разговора им в петък. Организаторите на кампанията не обясняват защо ще палят свещи в защита на Дянков, но призовават хората да отидат на мълчаливо бдение пред президенството. Тъй като е трудно за ден-два да се получи разрешение за протест, призоваваме за мълчаливо присъствие със свещи, без викове и шумни скандирания, се казва в съобщението във Фейсбук. Под снимката на финансовия министър там е записано, че той е "успял благодарение на лични качества и интелект".
Конфликтът между държавния глава и министъра продължи да поражда реакции, изявления, декларации и заплаши през целия уикенд. След като шефката на парламента Цецка Цачева защити Дянков и обяви, че Първанов е нарушил конституцията, като е публикувал стенограмата без негово знание, редица политици и юристи коментираха казуса.

„Труд": Съдии: Махнат ли Първанов, президент ще е Ангел Марин

Ако Конституционният съд (КС) прекрати мандата на президента Георги Първанов, няма да има избори за нов държавен глава. Оставащите 2 г. от президентския мандат ще поеме сегашният вицепрезидент Ангел Марин.
Това заявиха пред "Труд" вчера Пенчо Пенев и Димитър Гочев, и двамата бивши конституционни съдии. Двамата се съгласиха да коментират хипотетично възникналия казус с разпространената стенограма от разговора на Първанов с Дянков. И последвалата заплаха на ГЕРБ, че ще искат отстраняване на Георги Първанов за нарушение на чл. 32 от конституцията, според който "личният живот на гражданина е неприкосновен".

„Труд": Дунав пак потопи къщи и дворове

Дунав заля 43 къщи във видинското с. Цар Симеоново, съобщи вчера агенция "Фокус". Според кметския наместник Емил Димитров хората сами се справят с тежкото положение, като изхвърлят водата от дворове и мазета с кофи и помпи. На местните се е притекъл на помощ екип на Гражданска защита и е започнал отводняване на няколко къщи.
Аналогична бе и ситуацията в друго видинско село - Динковица. Там над 50 къщи вчера бяха наводнени приземните етажи и мазетата от високи подпочвени води.
Кметският наместник на селото Тотка Толийска обясни, че хората вече са се отказали да търсят помощ от Гражданска защита и се оправят сами както могат. Притесненията на жителите са къщите им да не рухнат, защото повече от месец са във вода.

„Стандарт": Личните лекари спират работа

Личните лекари от днес започват поетапно да спират работа. Те затварят кабинетите си заради непреведени пари от здравната каса и министерството.
В поликлиниката в Кюстендил например ще дежурят само двама медици, които ще преглеждат от 8 до 18 часа. Лекарите предупредиха, че са готови и на безсрочна стачка. Обречени сме на фалит при всяко забавяне на парите, обясни шефът на общопрактикуващите лекари в областта д-р Румен Алексов.
Общопрактикуващите лекари от цялата страна започват ефективен протест от понеделник, като спират да приемат пациенти, независимо дали още същия ден ще получат дължимите им суми от здравната каса, съобщи шефът на Националното сдружение на личните лекари д-р Любомир Киров. В понеделник работа ще спрат джипитата в Кюстендил, Дупница и Разград. Във вторник ще се включат личните лекари от София, Шумен и други области на страната.

„Стандарт": Такса рецепта

Фармацевтите решиха да ловят риба в мътна вода. Високите цени на лекарствата не ги спряха да поискат и такса рецепта в кризата. Болните да плащат по 1-2 лева за обработка на рецептата в аптеката, иска съюзът на фармацевтите, съобщи шефът му Мирослав Ненчев. За фиксирани цени на лекарствата настояват още от сдружението в декларация до премиера и парламента. Така щяло да се спре обикалянето по аптеките в търсене на евтини илачи. В същото време джипитата обявиха, че стягат бунт, защото не са им изплатени парите от здравната каса. За да тушира конфликта, здравният министър Божидар Нанев предлага да се извадят 350 млн. от резерва на фонда. Решението ще бъде взето в сряда от правителството.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини