Бой, потоп и атракция при турския триумф над Грузия

Турция надви Грузия с 3:1 в откриващата среща от група „F“ на Евро 2024. Пред погледа на президента на УЕФА Александър Чеферин двата отбора изнесоха може би най-качествената продукция от началото на първенството, а атмосферата по трибуните допринесе допълнително за това удоволствието на неутралните зрители да бъде пълно.

Играчите на кавказката република, за която това бе първи мач на голям футболен форум, започнаха притеснено и това даде възможност на тима на Винченцо Монтела да наложи контрол върху събитията. В 10-ата минута Турция можеше да води в резултата, но ударът на Каан Айхан от границата на наказателното поле срещна страничната греда на Гиорги Мамардашвили.

Доминацията на югоизточните ни съседи продължи и в 25-ата минута те откриха резултата с ефектен удар от въздуха от границата на наказателното поле на Мерт Мюлдюр. Само 120 секунди по-късно интригата в срещата сякаш се изпари, след като Кенан Йълдъз завърши комбинация, започната от Арда Гюлер и преминала през Оркун Кьокчю, но попадението бе отменено поради засада.

Противно на досегашния развой на събитията играчите на Вили Саньол съумяха да изравнят в 32-ата минута когато отличен пас отдясно на Гиорги Кочорашвили намери непокрития Жорж Микаутадзе и той с премерен удар не остави шансове на Мерт Гюнок. 

След паузата и двата отбора запазиха високото темпо, но индивидуалната класа на европейския клубен шампион с Реал (Мадрид) Арда Гюлер се оказа решаваща и неговия спиращ дъха удар в горния десен ъгъл на Мамардашвили донесе победата за тима му. Грузинците определено могат да съжаляват, че не взеха поне точка, тъй като в 70-ата минута изстрелът на Кочорашвили срещна напречната греда, а в продължението ударът с глава на Зурико Давиташвили срещна гредата.

Хвърлили всичко в атака, играчите на Вили Саньол оставиха празна вратата си, което позволи на резервата Керем Актюркоглу да оформи крайния резултат в последните мигове на срещата.

В съзвучие с пороя от интересни положения бяха и атмосферните условия в Дортмунд. Първият съдийски сигнал на аржентинския съдия Факундо Тейо бе предшестван от истински тропически дъжд, който се изсипа над трибуните на „Сигнал Идуна парк“ и съпътства цялото второ полувреме. Силата му бе толкова голяма, че покривът на съоръжението не успя да задържи насъбралата се вода и протече.

Около час преди началото на срещата в частта между южната и източната трибуна избухна бой между турски и грузински привърженици и единствено навременната намеса на полицията и стюардите предотврати по-сериозни инциденти.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини