Българският фолклор завладя сцените на фестивала „Черноморски звуци“ в Балчик

22 хорови състава от България, Пирот и Ангола – 90 % от тях детски и младежки хорове.

Атмосфера на обич, толерантност, споделна музика и много настроение. Така изглежда на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" през погледа на неговия директор д-р Валентина Георгиева. 

„Не сме имали толкова много изпълнители на автентичен и обработен български фолклор. Това даде изключителна пъстрота на цялото събитие. Чухме прекрасни изпълнения – Многократно изпитвах чувство на гордост и възхита, че толкова много млади хора, с такава отдаденост творят. Виждах сълзи на радост и в очите на публиката. Не сме имали фестивал, който толкова много да аплодира и да показва искрената си възхита и обич към журито", споделя тя.

По думите й, "Хорът на Варненските момчета и младежи, накараха всички ни да замълчим пред майсторството им.

Формацията „The Group“ от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич, с ръководител: Милена Пеева, стана победител в категория камерни ансамбли.

Гостите ни от Пирот, спечелиха наградата на СБК /Съюза на българските композитори/, за най-добро изпълнение на произведение от български композитор.

Народният хор при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе, с диригент Диян Иванов /само на 24 години/, спечели голямата награда, наградата на БХС /Български хоров съюз/, за най-добре представил се български хор; наградата на СБМТД /Съюз на българските музикални и танцови дейци/, за диригентско майсторство; наградата на СБК за изпълнение на българска песен. Всички награди са с парични премии – И тази сутрин аз осъзнах, че фестивала не само събира хора от различни краища на България и света, но и финансово подпомага тяхното развитие.

Хоровете на Петя Драгнева, от СУ за ХНИ „Константин Преславски“, гр. Варна, също спечелиха награди. Децата от Представителен хор при СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен, с диригент Христина Денчева, са „Бъдещето на Европа“.

Източник: http://www.classa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини