Сцени на насилие: Защо ескалираха протестите в Кения

Сцените на сблъсъци в Кения са драматични: демонстранти пробиват блокада и нахлуват в парламента, избухва пожар. Полицията реагира с насилие, има жертви. Протестите на младите хора може да са начало по-големи промени.

Закон на кенийското правителство, който предвиждаше увеличаване на данъците върху хляба, олиото и други продукти от бита, предизвика масови протести по улиците на Найроби, Момбаса и други градове в страната. Насилието в столицата на Кения, Найроби, ескалира.

Най-малко дузина са жертвите на сблъсъци с полицията от вторник насам. Междувременно протестиращите пробиха барикадите и нахлуха в парламента, където е избухнал пожар. Започналите миналата седмица протести, в които участват предимно млади хора от така нареченото поколение Z, изненадаха правителството. През уикенда президентът Уилям Руто заяви, че е готов да преговаря с демонстрантите.

Поколението Z излиза по улиците

Срещу Руто и неговата икономическа политика демонстрират предимно младите хора, сред които и много жени. „Руто трябва да си иде“, крещят демонстрантите. Полицията неколкократно използва сълзотворен газ срещу тях. Стотици бяха арестувани. Органите на реда отцепиха големи райони от подстъпите към парламента и ги блокираха с водни оръдия и камиони.

Настроенията в Кения са драматични. Не само защото много хора се опасяват, че законът ще увеличи още повече разходите за живот. Смъртта на двама млади демонстранти миналата седмица също се отрази на хората. Голямото мнозинство от протестиращите досега бяха демонстрирали мирно.

Повечето протестиращи са под 30 годиниСнимка: LUIS TATO/AFP/Getty Images

Повечето протестиращи са под 30 години: „Вече плащаме много високи данъци, а в замяна не получаваме почти нищо е от държавата. Буквално ни обират“, казва актрисата Макена Кахуха. Според друга млада демонстрантка - Памела Муриуки „правителството не се интересува от гласоподавателите“. „Ние ги избрахме, за да ни представляват, а вместо това, те ни потискат“, казва младата жена. Тези протести се различават от някои предходни. Този път младите протестиращи заснемат сблъсъците с полицията на смартфоните си и публикуват видеата онлайн. С хаштага #OccupyParliament (от англ.: „окупирай парламента“) демонстрантите събраха много внимание, най-вече в социалните мрежи Х и ТикТок.

Правителството се поддава на напрежението

Това е една от причините, поради които протестното движение успя да постигне първите си успехи. Правителството обяви, че ще оттегли някои от най-спорните предложения: „Планираният 16-процентен данък върху хляба ще бъде отменен, данъкът върху транспорта на захар - също, както и данъкът върху превозните средства. Няма да има и увеличение на таксите за мобилни парични преводи“, обяви правителството. Миналата седмица мнозинството от депутатите вече одобри закона и сега вниманието е насочено към предложените промени.

Преди това президентът Руто беше защитил увеличението на данъците като необходимо, за да бъде намалена зависимостта от външни заеми. Като цяло правителството се надяваше да генерира около 2,5 млрд. евро допълнителни приходи, което би съответствало на 1,9% от БВП на страната. След пандемията в Кения се борят с рязко нарастващите разходи за живот. Наблюдатели предупреждават, че увеличаването на данъците ще доведе до задълбочаване на бедността в страната. Преди избирането си Уилям Руто беше обещал да намали данъчното бреме.

Няма извинение за полицейското насилие

„До вторник настоящите младежки протести бяха предимно мирни. Но за съжаление полицията многократно използва насилие срещу младите демонстранти“, казва пред ДВ Ванджиру Гиконио, координатор на Института за социална отчетност - това е гражданска инициатива, която насърчава добрите практики в управлението. Подобно мнение изразява и Заха Индимули, изпълнителен директор на организацията „Амали“, която защитава интересите на младите хора в Кения: „Поведението на правителството е недостойно и разкрива цялата му незрялост. То трябва да понесе отговорност за насилието“, заяви Индимули пред ДВ.

Полицията отговори с насилиеСнимка: LUIS TATO/AFP/Getty Images

„Президентът Руто иска да се прочуе на международната сцена“, добавя Ванджиру Гиконио. А масови протести като тези, които се провеждат в момента в Кения, могат сериозно да навредят на имиджа му по света. Руто неведнъж е критикувал остро своите предшественици за „много безотговорното им вземане на заеми“. В същото време обаче той продължи дълговата политика на предишните правителства. „Икономиката на Кения се бори със сериозни структурни проблеми, с високи цени на електроенергията, а също и с разходи, свързани с корупцията. Страната е поела по грешен икономически път“, казва Гиконио, обобщавайки противоречията в политиката на кенийския президент.

Начало на промени?

Според мнозинството от демонстрантите протестите в Кения трябва да продължат, докато правителството не отмени всички увеличения на данъците. Младежите се организират главно чрез социалните медии, като X или ТикТок.

„Правителството отдавна се опасява, че социалните медии могат да бъдат използвани за организиране на протести и настоява за по-строг контрол от страна на регулаторните органи“, казва Ванджиру Гиконио пред ДВ и добавя: „Сметките на правителството засега не излизат верни. Тази революция на младите хора, подхранвана от социалните медии, изглежда е началото на промяната. Тези млади хора от поколението Z със смартфоните си показват на по-възрастните поколения как се прави“.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини