Ученици от Кърджали мериха знания в състезание "Гражданите и местната власт"

Изображение 1 от 6

    На 26 юни, в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“,  се проведе състезание „Гражданите и местната власт” с участието на отбори от   ЕГ „Христо Ботев“, СУ „ Йордан Йовков“, СУ „Отец Паисий“, СУ „П. Р. Славейков“,  ПГТ „Проф.д-р Асен Златаров“,  участници от ДМП към ЦПЛР – ОДК – Кърджали.

    Състезанието включваше:

    Първа част: обща игра Кахут  - участниците отговориха на 20 въпроса от затворен тип, които провериха знанията им за местното самоуправление;

    Втора част: Казуси - Всеки отбор получи казус, чието решение представиха пред журито и публиката;

    Трета част: Симулиция – отборите влязоха в различни роли за една и съща ситуация и трябваше да представят своята идея, да направят конкретни предложения пред местната власт и да потърсят партньорства с други заинтересовани страни.

    Отборите бяха оценявани от жури в състав: д-р Сезгин Бекир, общински съветник и председател на журито; г-н Гроздан Колев – общински съветник; г-жа Ширин Сюлейман – началник отдел в Община Кърджали, г-н Себахтин Риза – началник отдел в Община Кърджали; г-жа Даниела Апостолова - старши експерт по обществени науки и гражданско образование и Религия в РУО – Кърджали; г-жа Василка Григорова – член на УС на СИР – Кърджали решава.

    Г-жа Росица Средкова и Рая Карамилева бяха водещи на състезанието. Гости бяха представители на Община Кърджали, директори на училища, ученици и млади хора. Да подкрепят участниците, в залата бяха и представители на Фондация „Америка за България”.

    Състезанието протече много динамично и вълнуващо. Всички участници показаха знания за местното самоуправление, за структурата и функциите на местната власт, познаване на нормативните документи. Те демонстрираха умения за работа в екип, за анализиране на конкретни казуси и ситуации, за представяне на идеи и решения, както и желанието си да бъдат активни граждани.

    Журито беше затруднено при оценяването на отборите, представянето беше изключително равностойно.

    Докато се обработваха резултатите, г-жа Маргарита Атанасова, преподавател във филиал „Любен Каравелов” на ПУ „Паисий Хилендарски”, представи пред аудиторията резултатите от анкетно проучване сред гражданите на община Кърджали, проведено по проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“. Тя акцентира върху мнението на гражданите за местното самоуправление, важните проблеми и приоритети за община Кърджали. Пълният доклад, изготвен въз основа на анализа, ще бъде публикуван на платформата „Кърджали за теб”: https://zateb.kardjali.bg/

    Изключително вълнуващо беше обявяването на резултатите от председателя на журито д-р Сезгин Бекир. Той поздрави участниците за достойното представяне и подчерта, че всички са победители, защото активното участие на младите хора и всички граждани в местното самоуправление, е гаранция за по-добро управление и развитие на община Кърджали.

    Резултати:

    Първо място: СУ „Отец Паисий“ – 118 точки;

    Второ място: СУ „П. Р. Славейков“ – 115 точки;

    Трето място: ЕГ „Христо Ботев“ -  113 точки;

    Следват:

    ПГТ „Проф.д-р Асен Златаров“ и СУ „ Йордан Йовков“ с резултат от 109 точки;

    ДМП към ЦПЛР – ОДК – Кърджали – 104 точки.

    Всички отбори получиха грамоти от Кмета на община Кърджали – г-н Ерол Мюмюн и от Сдружение „Инициатива за развитие – Кърджали решава”. За всички участници бяха осигурени награди.

    Г-жа Росица Средкова връчи грамоти на ЕГ „Христо Ботев“, СУ „ Йордан Йовков“, СУ „Отец Паисий“, СУ „П. Р. Славейков“,  ПГТ „Проф.д-р Асен Златаров” и ЦПЛР – ОДК – Кърджали, с благодарност за подкрепата и активното участие в дейностите по проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“.

    Състезанието приключи със снимки и перфектен кетъринг, подготвен от учениците от ПГТ „Проф.д-р Асен Златаров“.

    Проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“ се изпълнява от сдружение „Инициатива за развитие-Кърджали решава“ в партньорство с Община Кърджали, Регионална младежко сдружение "Кърджали за теб", АРИРИ, ЦПЛР–ОДК – Кърджали, с финансовата подкрепа на  Фондация „Америка за България“.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини