Какво влиза в сила на 1 юли

По-високи пенсии, нови цени на тока и природния газ, нови правила в търговията с хляб - това са основните промени в нормативната уредба, които влизат в сила днес. „Дневник“ обобщава новостите.


Пенсиите

Всички пенсии, отпуснати преди началото на 2024 г., които са свързани с трудова дейност, се увеличават с 11%. Процентът е заложен в бюджета на държавното обществено осигуряване и е малко по-висок, отколкото предвижда т. нар. швейцарско правило. По него (с по 50% от ръста на инфлацията и на осигурителния доход) би следвало увеличението да е с 10 на сто, но беше взето политическото решение увеличението да е по-високо в полза на пенсионерите. За целта в бюджета на държавното обществено осигуряване са предвидени 1.1 млрд. лв.

Няма да получат увеличение единствено хората с максимални пенсии (3400 лв.), както и пенсиониралите се през тази година.

С увеличението се вдига

  •     минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст - от 523.04 лв. на 580.57 лв.
  •     т. нар. вдовишка надбавка - с 11% се повишава пенсията на починалия съпруг/съпруга, а процентът, който получава преживелият съпруг/съпруга, се увеличава от 26.5% на 30%.
  •     социалната пенсия за старост - от 276.64 на 307.07 лв.
  •     пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, които зависят от социалната пенсия за старост.

Изплащането на новите пенсии ще започне на 8 юли.


Нови цени в енергетиката

Днес влизат в сила нови цени на тока и парното, които ще важат една година. Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи вчера

  •     поскъпване за клиентите на „Електрохолд“ с 3.1%,
  •     поскъпване за снабдяваните от ЕВН с 1.85%,
  •     поевтиняване за обслужваните от „Енерго Про“ с 0.49 %.

Парното леко поевтинява в цялата страна. Със 7.02% по-малко ще плащат потребителите на „Топлофикация София“. По-ниска със 7.81% е цената за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД. В Плевен
поевтиняването е с 7.14%, а най-голямо е намалението за „Топлофикация-Бургас“ АД - с 14.11 на сто. Във Варна спадът на цената е с 3.74%, във Враца - с 11.35%, във Велико Търново - 2.44%. В Разград
намалението е 9.94 %, в Русе - 11.98 %, в Перник - 7.20%, в Сливен - 10.41


Разпоредби, които трудно ще се прилагат

Влиза в сила разпоредбата, приета в край на 49-ия парламент по предложение на ГЕРБ, за максимална надценка в размер на 15 на сто върху цената на хляба, която да е в сила до 31 декември 2024 г. Удължава се до края на годината и нулевата ставка на ДДС върху хляба и брашното.


И производителите, и Министерството на финансите поискаха от депутатите в новоизбраното Народно събрание да отменят тавана на надценката, защото разпоредбата не може да се прилага. Парламентарно време в първата работна седмица на депутатите за това нямаше, така че поне формално тя влиза в сила. Министърът на финансите Людмила Петкова обаче предупреди, че не е уточнено коя е институцията, която ще контролира надценките, нито има фиксирани наказания за нарушителите.


Вчера изтече и срокът, в който Агенцията по вписванията трябваше да създаде техническа възможност за функционирането на търговски дружества с променлив капитал. С приети през 2023 г. изменения тази правна форма беше създадена за улеснение на дейността най-вече на ИТ компаниите. Все още обаче не е надградена информационната система на Търговския регистър, дори не е избрана фирмата, която ще го извърши. Министерството на правосъдието очаква срокът в закона да бъде удължен с половин година.


Новини за пътуващите

Ставката на ДДС за туроператорите се увеличава от 9% на 20% с изтичането на срока на действие на намалената ставка върху туристическите услуги. Тя беше въведена през 2020 г. като антикризисна мярка заради спирането на пътуванията покрай пандемията с коронавируса. Някои бизнеси, като ресторантьорите, например, ще запазят привилегията намален данък до края на годината.

Българите, желаещи да посетят Израел, с който България има безвизов режим, ще трябва да преминат една допълнителна формалност. От днес Израел въвежда система за получаване на предварително електронно разрешение за влизане (ETA-IL) за гражданите на всички държави, с които Израел има установен безвизов режим. В периода 1-31 юли пътуващите биха могли да заявят и получат електронното разрешение безплатно.
От 1 август 2024 г. ще се начислява такса от около 12.50 лв.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини