7 депутати не стигат на ГЕРБ и ДПС за правителство, надяват се на подкрепа от малките партии

Точно 7 гласа не достигат на ГЕРБ и ДПС, за да съставят редовно правителство, затова се надяват на подкрепа от малките партии.

Начело на проектокабинета на ГЕРБ е председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. В състава му влизат ярки партийни лица като Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Деница Сачева, Даниел Митов, Делян Добрев, Любен Дилов и Красен Кралев. От служебното правителство се предлага да останат Калин Стоянов, Георги Гвоздейков, Атанас Запрянов и Евтим Милошев.

Пръв след изборите за правителство с „евроатлантическо мнозинство“ заговори един от лидерите на ДПС - Делян Пеевски. Той призова председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да започне разговори за съставяне на евроатлантическо правителство, „иначе копринките и ушевците ще ни дадат на Путин“. При провал на първия мандат следващият ще отиде именно при ДПС, което за пръв път се класират второ на парламентарни избори.

Малко преди ГЕРБ да обяви състава на проектокабинета си тази сутрин, от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) заявиха, че няма да подкрепят първия мандат. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков написа във фейсбук, че нужните на България реформи са невъзможни с „ГЕРБ-ДПС“ начело.

„Възраждане“ многократно са давали заявка, че искат третия мандат, но иначе не биха подкрепили правителство с мандат, който не е техен. Те предлагат да се състави правителство без участието на ГЕРБ и ДПС. На президентските консултации лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че са разговаряли и с представители на ПП-ДБ, което после те отрекоха. Днес пред OFFNews Костадин Костадинов потвърди, че позицията им остава непроменена - няма да подкрепят първия мандат.

БСП, която допреди 49-ото НС винаги получаваше третия мандат от президента Румен Радев, на свой ред изрази готовност да предложи проектокабинет с третия мандат. От левицата са готови и да подкрепят експертно правителство, предложено от „Има такъв народ“. От пресцентъра на партията заявиха пред OFFNews, че решението за подкрепа на първия мандат вече е взето на централно ниво - БСП няма да подкрепи. Утре ще се проведе заседание на изпълнителното бюро, след което БСП ще излезе със специална позиция.

От „Има такъв народ“ (ИТН) няколко пъти са давали заявка, че няма да подкрепят кабинет нито с първия, нито с втория мандат. 10 дни след изборите лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че и те искат третия мандат, за да предложат експертно правителство. По време на консултациите с президента лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че не държат премиерът да е техен в едно такова потенциално правителство. Представители на ИТН потвърдиха пред OFFNews, че позицията на партията не се е променила.

Най-новата и малка партия в парламента - „Величие“, до момента дава противоречиви сигнали по отношение на подкрепата си за евентуално правителство на ГЕРБ. Между създателя на „Исторически парк“ Ивелин Михайлов и лидера на парламентарната група на партията подполковник Николай Марков миналата седмица се развихри скандал, след като Михайлов обяви част от групата на „Величие“ за „пробита“, защото някои депутати подкрепили ГЕРБ в едно гласуване. Последва настояване на Марков към Михайлов да се извини, което той направи.

Днес на профила на Ивелин Михайлов в социалната мрежа Х се появи изненадващо съобщение, в което той декларира подкрепата си за ГЕРБ и препоръчва на депутатите на „Величие“ също да го направят. В рамките на половин час обаче стана ясно, че профилът му е бил хакнат от недоброжелатели.

121 гласа са нужни, за да бъде избрано предложеното от ГЕРБ правителство. Разпределението на депутатските места по парламентарни групи в 50-ото Народно събрание е следното:

ГЕРБ - 68 народни представители
ДПС - 46 народни представители
ПП-ДБ - 39 народни представители
„Възраждане“ - 38 народни представители
БСП - 18 народни представители
ИТН - 16 народни представители
„Величие“ - 13 народни представители
Независими - 2 народни представители (Калоян Методиев и изгонената от ДПС Айсел Руфад)

ДПС вече даде заявка, че ще подкрепи кабинет с първия мандат. Ако „Величие“ все пак реши да даде гласовете си за проектокабинета „Желязков“, то гласовете биха им стигнали - общо 127. С достатъчна подкрепа от която и да е малка партия, правителство би могло да се състави, тъй като на ГЕРБ и ДПС им липсват точно 7 гласа.

След като ГЕРБ получи папката с първия мандат тази сутрин, лидерът на партията Бойко Борисов изрично заяви, че ГЕРБ ще напусне кабинета, ако бъде избран с гласове на отцепници или с помощта на отсъстващи.

Междувременно депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков коментира куриозната ситуация с хакването на профила на Ивелин Михайлов:

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини