Големи пожари бушуват на островите Хиос и Кос, трудно лято се очаква в Гърция

Гръцките противопожарни служби днес се борят с големи пожари, които избухнаха на островите Хиос и Кос в източната част на Егейско море, а премиерът Кириакос Мицотакис предупреди, че страната е изправена пред перспективата за труден летен сезон по отношение на риска от пожари, съобщи Асошиейтед прес.

Службите за гражданска защита издадоха нареждане за евакуация на местността Метохи в западната част на остров Хиос.

На остров Кос, южно от Хиос, противопожарната служба съобщи, че 20 пожарникари, заедно с доброволци и с помощта на хеликоптер, се опитват да овладеят пожар в храстова растителност в централната част на острова.

Вчера огнеборците успяха да овладеят два големи горски пожара край Атина въпреки силните ветрове.

По време на заседание на правителството днес премиерът Мицотакис каза, че страната е преминала през изключително труден юни по отношение на атмосферните условия със суша и необичайно силни ветрове. Той предупреди, че лятото през тази година според прогнозите ще бъде особено рисково по отношение на пожарите.

Мицотакис заяви, че през тази година използването на дронове е било особено полезно за ранното предупреждение за пожар и е спомогнало за по-добрата координация между властите и доброволците по места.

През миналата година горските пожари отнеха живота на над 20 души в Гърция.

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини