„Китна Тракия“ с награди от Европейския шампионат по фолклор

    Представителният ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ към НЧ „Тракия 2008“ се завърна в неделя от участие в 16-ия Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“, като предизвика истински фурор и възхищение.

    Хасковският ансамбъл е с художествен ръководител Руско Русев, хореограф Иван Иванов, ръководител на хора е диригент Росица Делева и ръководител на оркестъра Стамен Стоилов.

    Ансамбълът завоюва специалната награда за участие, златен медал в своята категория, Гран При - Златен Орфей, препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор и точки, валидни за класиране в Световната ранглиста по фолклор /World ranking list of folklore/, каза Димитрийка Христова, която е председател на читалище “Тракия” и е хорист в ансамбъла. Тя уточни, че Световният шампионат по фолклор ще се проведе през август отново в Несебър. Поясни обаче, че съставът няма участва в него, тъй като в този период са планирали друго мероприятие.

    16-ият Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“, който се проведе от 26 до 30 юни в Несебър е събитие със състезателен характер, част от Шампионатната система по фолклор на Европейската асоциация на фолклорните фестивали - EAFF с ранг Континентален шампионат. Шампионатната система по фолклор включва локални, национални, регионални, международни и континентални шампионати по фолклорни изкуства. Най-високото събитие от Шампионатната система е Световният шампионат по фолклор „World folk“, който ще се проведе през август в Несебър. 

    Пътуването до морския град бе подпомогнато финансово по проект „Културни инициативи“ на Община Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини