Съдът не прие иска на МФ за близо 630 млн. лв. по хазартното дело на Васил Божков

Процесът ще мине по съкратената процедура и ще бъдат разпитани 15 от общо 300 свидетели

Софийският градски съд не прие гражданския иск на Министерството на финансите за близо 630 млн. лв. по хазартното дело срещу Васил Божков и още 9 обвиняеми - жената, с която живее, Елена Динева, Тодор Марков, Александър Тумпаров, Георги Попов, Пламен Георгиев, Огнемир Митев, Йоана Чолакова, Борис Бекяров и Александър Георгиев.

Днес СГС даде ход на делото срещу хазартния бос и останалите, по което прокуратурата твърди, че държавата е ощетена с 560 млн. лв. Божков е обвинен, че е ръководил престъпна група за изнудвания, длъжностни и корупционни престъпления.

Делото тръгна по съкратената процедура, след като съдът се съгласи с искането да бъдат разпитани само 14 от общо 300 свидетели. Предишния път самият Божков настоя за това, тъй като според него сред свидетелите има чистачки и негови служители отпреди 10 г.

Според обвинението Божков е подбудител в съучастие с длъжностни лица от бившата комисия по хазарта, които са прекрачили служебните си задължения – допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта и от това са нанесени щети на държавния бюджет в размер на близо 560 млн. лв.

В началото на 2020 г. срещу Божков бяха повдигнати 19 обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари.

Васил Божков обаче твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на лотарията, като обясняваше, че е дал над 60 млн. лв. на Борисов чрез подставени лица и на бившия му финансов министър Владислав Горанов. Бе образувано съдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на миналата година.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини