Ученици от Езиковата гимназия с две награди от театрален фестивал в Русе

Младите таланти от  театралното студио на бъългарски език към Езикова гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали, с две награди от дебютното си участие  в XXVII издание на Националния ученически театрален фестивал в град Русе

     През втората половина на месец юни, само дни преди  началото на лятната ученическа ваканция Русе се превърна в любезен домакин на младите таланти от цялата страна, пленени завинаги от магията на театралното изкуство.

    Всички те пристигнаха в петия по големина град в България, наричан  „малката Виена и българската перла на Дунав“, за да покажат в една благородна конкуренция своите дарби и артистични умения на сцените на прочутото Доходно здание - храмът на русенската Мелпомена.

     Фестивалът е ежегоден от 2006 година и носи името на известния и обичан от русенската театрална публика артист Климент Михайлов, който въпреки краткия си житейски път допринася изключително много за привличането на младите хора към театъра.

     Двадесет и седмото издание на Националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ се състоя от 22 до 30 юни 2024 година. Съорганизатори са: Община Русе, Общински детски център за култура и изкуство – Русе, ОП „Русе арт“, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.

     Към фестивала има огромен интерес – участват, разпределени в две възрастови категории, 28 театрални трупи  както от  Русе, така и от различни краища на България - София,  Варна, Кърджали, Банкя, Шумен, Велико Търново, Стара Загора, Горна Оряховица, Кнежа, Търговище, Каварна, Видин, Чирпан, Белене, Свиленград, Сливен, Враца и др.

    Председател на професионалното жури е актрисата Нона Йотова, а

членове – театроведът Крум Гергицов и режисьорката Росица Миновска – Деведжиева. И тримата споделиха, че с всяка изминала година спектаклите от фестивалната програма стават все по-добри като драматургия, режисура и актьорско изпълнение, както и че НУТФ „Климент Михайлов“ се утвърждава като един от най-авторитетните фестивали в България.

    Театралният афиш и тази година е богат и разнообразен. Някои състави са избрали  познати автори – Шекспир, Нушич, Радичков, Иван Радоев, Панчо Панчев, Васил Априлов, Йожен Йонеско. Няколко младежки формации са се спрели на текстове от млади български творци, а други са заложили на авторски сценарии.

     Дебютно е участието на младите таланти от театралното студио при Езиковата гимназия „Христо Ботев“–град Кърджали, възстановили традицята за театър на български език в Гимназията след петгодишно прекъсване. Водени от своите ръководители - Атанас Атанасов, режисьор и актьор в ТМЦ в града на митичния тракийски герой Орфей, и Маргарита Маргаритова, учител по български език и литература, младите театрали   успяха да се справят с предизвикателството, пред което бяха поставени от своя режисьор- доста привлекателно и в същото време трудно за изпълнение на сцена. Двадесет и седемте момичета и момчета от театралното студио представиха пиесата „Извънредни ситуации“  на един от най- провокативните съвременни автори - Камен Донев. Неговият стил на изказ е различен от този на класическите представители на драматургията в българския театър.

      Извънредни ситуации, истории с обикновени и не толкова обикновени герои, копнежи и мечти, недоразумения, смешни, абсурдни и делнични случки. Стpанни обpази, потопeни в бит и абсуpдност eдновpeмeнно. Eдно паpадоксално съчeтаниe мeжду ежедневни грижи и спонтанни, но нeясни поpиви към “възвишeното”. Hо най-смeшното и абсуpдното e eзикът на гepоитe, които тpудно изpазяват мисълта си, най-чeсто – поpади липса на такава, и нe стpадат от излишък на eнepгия, в съчетание с изтънченото чувство за хумор на автора на пиесата.

    Русенската публика реагира подобаващо  на отделните моменти от спактакъла и аплодира актьорите на сцената. След края на представлението кърджалийските млади таланти разговаряха с членовете на журито, които изказаха своето възхищение от начина на представяне на пиесата. Отбелязаха като най-голямо постижение реализираната режисьорска идея, спояваща отделните сцени в цялостно изграден спектакъл чрез превръщане на мултимедията в действащо лице в началото и в края на спектакъла.

     В последния ден от театралния форум бяха излъчени и победителите, тъй като фестивалът е със състезателен характер. Талантливите ботевци получиха две отличия: Виктория Николова като контрольорката в градския транспорт - в категорията  за най- добра главна женска  роля, и Николай Костов – за най-добра поддържаща мъжка роля -тази на първия генерал от последната сцена на постановката.

     Тези две награди са не само признание за положения труд на режисьора Атанас Атанасов и участниците от театралното студио на български език при Езиковата гимназия във фестивала, но и стимул за нови още по-големи успехи на театралната сцена през следващата година.

Това съобщиха от Езиковата гимназия в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини