Митничари заловиха банкнота от 1 млн. долара. Вестниците в събота

„24 часа": Първа едра жертва на кризата

Кризата взе първа жертва сред търговските вериги - магазините за техника "Домо" са в ликвидация. Дружеството е на "К енд К електроникс", притежавано от фонда "Екуест". Фирмата държи и веригата "Техномаркет".

15 от 39-те магазина "Домо" ще продължат да работят под марката "Техномаркет", съобщи търговският директор на веригата Веселин Владимиров. Той отказа да коментира причината за затварянето на останалите.

"Домо" дойде у нас от Румъния. Първите й обекти бяха открити в магазините "Кауфланд" през 2006 г. После беше купена от К енд К.

 

„Труд": "Батко и братко" и в съобщенията

Сделки с конфликт на интереси за 7,5 млн. лева е разкрил одит в закритата Държавна агенция за информационни технологии и съобщения.

Натъкнахме се на случай "Батко и братко" в съобщенията, каза пред "Труд" транспортният министър Александър Цветков. Според него с поръчките за милиони се уредили фирми, близки до брата на бившия шеф на проекта за изграждане на телеком за държавната администрация Петър Илиев. Одитът е даден на прокуратурата.

Атаката срещу мен е заради едни 50 млн. лева годишно, които спестявах на държавата. Сега искат да ги дадат на "Виваком", каза пред "Труд" Петър Илиев.

 

„Труд": Първанов към кабинета: Оттеглете искането за импийчмънт

„Искането за импийчмънт е просто едно продължение на шоуто. На път сме да влезем в книгата на Гинес по брой на исканията за отстраняване на президента", обяви Георги Първанов на пресконференцията си днес.

„Политическият дебат бе сведен на архиварско равнище. Дянков беше при мен в качеството си на вицепремиер. Аз лични отношения с него нямам и не искам да имам. Още повече, че за срещата настоя премиерът. Нямаше по-лесен начин истината да излезе наяве от публикация на стенограмата.

После обаче бе подменена темата на дебата. Показа се истинският образ на серията от лъжи към президентската институция. Разговорът ни бе строг, но интелигентен. Атаката към президентската институция намери повод в публикуваната стенограма, а Симеон Дянков се превърна в символ на това управление. Целта е да държат президента в шах, имам чувството, че това е единствената антикризисна мярка на правителството", каза премиерът.

 

„Стандарт": Великден с полски яйца

На Великден ще се чукаме с полски яйца. От година вносните конкурират родните по качество и цена. За миналия празник сме изяли 13 млн. яйца от Полша. Вносът продължава с пълна пара и сега, съобщиха от ветеринарната служба. Немски и гръцки сварени и боядисани яйца също ще правят конкуренция на българските покрай Възкресение. Цените варират между 22 и 28 ст. и не се очаква да скочат по празниците, коментираха птицевъди. Масирани проверки ще следят за опасна стока за празничната трапеза. Хвърлете яйца, които изплуват над водата, съветват ветеринарите.

Пазете се от спукани и мръсни черупки. Козунаците с ярко жълт цвят обикновено са боядисани и не ги правят с яйца, предупреждават санитарните инспектори.

„Стандарт": Първанов: Да заровим сатъра

Диалог между институциите под сатъра на импийчмънта не може да има. Това заяви президентът Георги Първанов на специален брифинг вчера. Той проговори 12 дни след заформилия се скандал между него и вицепремиера Симеон Дянков. В продължилия над 100 минути разговор между него и медиите Първанов не се отзова на призива на премиера Бойко Борисов да се извини за недоразумението между "Дондуков" 1 и 2. Държавният глава обаче бе категоричен, че на страната не й трябват битки между институциите, защото всички трябва да се обединим срещу кризата. Така президентът отговори на искането на депутатите от ГЕРБ парламентът да започне процедура за предсрочно прекратяване на мандата му. "Искам кабинетът на Бойко Борисов да бъде успешен.

„Монитор": Трактора дърпал конците на Яне

Арестуваният бивш съветник в ДАНС Алексей Петров често се виждал с Яне Янев, разкри пред „Монитор" Димитър Абаджиев, който допреди месец бе дясна ръка на лидера на РЗС. „Тези контакти не трябва да се отричат. Аз съм техен свидетел. Факт е, че самата позиция на РЗС около акцията „Октопод" и защитата на Алексей Петров са достатъчно многозначителни, за да се направят съответните изводи", заяви Абаджиев. Той не скри съмненията, че РЗС е инженерингов проект на служители в ДАНС по времето на предишното управление. И че това е една от причините той да напусне РЗС. Абаджиев допълни, че това вероятно е накарало и Димитър Чукарски да зареже партията в четвъртък.

„Монитор": Пълна забрана за мутанти в храната

Тотално вето върху генетично модифицираните организми, освен за опити в специални лаборатории, наложиха вчера депутатите от парламентарната екокомисия. По думите на зам.-министъра на екологията Евдокия Манева, която присъства на извънредното заседание на комисията, окончателният вариант на текстовете в закона за ГМО гарантира забрана както за отглеждането на мутанти, така и за вноса и разпространението им въобще в търговската мрежа. Няма да се допуска никакво ГМО на територията на страната, увери Манева. По думите й, който си позволи да наруши ветото, ще бъде санкциониран солено, като предвидените в закона глоби достигат до 1 млн. лв.

„Монитор": Митничари заловиха банкнота от 1 млн. долара

Банкнота с номинал от 1 000 000 щатски долара, напечатана през 1923 г., беше хваната в четвъртък вечерта на летище София. Парите били прикрити като пратка документи, които трябвало да излетят от столицата за Испания. Подателят на колета бил 33-годишен нашенец, който го пращал на друг българин в топлата страна. Митничари от сектор "Борба с наркотрафика" на аерогарата се усъмнили в пакета и го проверили. Така те се натъкнали на невижданата находка. Банкнотата имала всички отличителни белези, дори и воден знак и по нищо не си личало, че може да е менте. Била придружена и от сертификат за автентичност. Въпреки това тя била изпратена за експертиза, която да установи каква всъщност е реалната й стойност на пазара.

„Дума": Борисов е заложник на Костов

Борисов и ГЕРБ стават заложник на костовизацията на българския парламент. Самият премиер трябва да прецени какво му носи това. Този извод направи вчера президентът Георги Първанов. Близо два часа държавният глава отговаря на въпроси на медии, свързани с антикризисната политика и напрежението между институциите. Първанов се обяви за възобновяване на диалога между институциите. Диалог под сатъра на импийчмънта обаче не може да има. Ако не бъде изтеглено това искане, ако не бъде прекратена процедурата, тогава ние ще работим в друг режим, категоричен бе президентът.

Държавният глава остро разкритикува липсата на резултати в управлението. Необходимо е преразглеждане на досегашната антикризисна политика, необходим е нов план за действие, подчерта той. Президентът категорично се обяви срещу повишаването с два процента на здравната вноска и изказа опасения, че може да се стигне до актуализация на бюджета.

Президентът смята, че атаката срещу него от страна на Костов и ГЕРБ се дължи и на това, че финансовият министър Симеон Дянков се е превърнал в символ на това управление. Продължителността на кризата ще бъде право пропорционална на присъствието на Симеон Дянков във финансовото министерство, коментира Първанов. Той се възпротиви на подхвърляните идеи за подаване на оставка на премиера и президента. Аз нямам право да отида на избори, така че това е легален импийчмънт, разчете Първанов намеците на Борисов. Той подчерта, че в момента не може да има по-добро решение от сегашния кабинет и го призова "да си носи раницата" и да си свърши работата.

„Сега": Държавата реже привилегии на чиновници, армия и полиция

Управляващите ще премахнат една от привилегиите на над 150 000 души, която години наред изкривява пазара на труда и води до сериозен недостиг в бюджетите на здравното и социалното осигуряване. От 1 април всички държавни служители ще трябва сами да поемат осигуровките си за здраве и пенсия. В момента те се плащат от държавата, т.е. от данъците на всички граждани.

От това ще се спестят достатъчно пари, за да не се вдига здравната вноска за всички останали граждани и работодатели предсрочно. Зад този вариант застава лично премиерът Бойко Борисов. "Винаги съм бил за предложението държавните служители да се осигуряват равнопоставено с останалите. Не може да държим здравеопазването недофинансирано", коментира за "Сега" премиерът. Идеята вече бе подкрепена от всички работодателски организации и икономисти като разумна антикризисна мярка.

 

„Капитал": Рейтингът или реформите

"По-тежки месеци не е имало от войната насам." Така и не се разбра коя война има предвид премиерът Бойко Борисов. Истината е, че най-мъчителните месеци на кризата предстоят. На този фон хаотичните послания и резките завои в политиката, които прави правителството напоследък, съвсем не вдъхват сигурност, че България ще бъде уверено преведена през трудния период.

Че не е лесно - не е: свиването на икономиката се задълбочава; безработицата достигна рекордните за последните 4 години около 10%; банките не кредитират, а възможността им да събират старите заеми намалява; приходите в бюджета са силно ерозирани и по неофициални данни дефицитът за първите два месеца е около 1.8% от БВП. С две думи, пари няма никакви и това е съвсем обективно предвид факта, че обемът им в обращение се е свил до нивата от края на 2007 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини