Днес е протестът "България - свободна от ГМО"

В София днес ще се проведе протест под надслов: "България - свободна от ГМО". Протестът ще започне в 11.00 ч. в градинката при Народното събрание, съобщи Людмила Савева, един от организаторите.

Протестът е организиран преди два дни и въпреки че е приета промяна в законопроекта, събитието не се отменя. Идеята е по време на протеста да се изпълняват възрожденски песни, предаде Фокус. 

"Основната тема на протеста ще бъде за забраната на царевицата МОN810 и картофа "Амфлора", т.е. да има забрана за тях като се стартира предпазна клауза. Ако се счете, че Законът за ГМО е забранил със сигурност полевите изпитания, сега ние искаме забрана за разрешените за отглеждане в ЕС царевицата МОN810 и картоф "Амфлора", каза още тя. 

Според Савева, няма данни дали в България се отглеждат тези видове. "Според лаборатория във Варна има доста голяма замърсяване на семена на пазара, което се дължи или на смесване на генномодифицирани и немодифицирани семена. Проблем е, че никой не прави проверки. Има закон, но никой не следи за изпълнението му", каза Савева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини