Новият СО2 данък ще засегне собствениците на къщи и коли

Няма да има „космическо поскъпване“, уверяват от Еврокомисията

Въвеждането на „въглероден данък“ за битовото отопление и моторните горива може да се окаже „горещ картоф“ за новата Европейската комисия.  Това твърди високопоставен служител на ЕК, цитиран от EuroNews.

Става дума за новата схема за търговия с емисии (СТЕ 2), която ще добави „наказателна такса“ за въглеродни емисии към цените на изкопаемите горива, използвани за отопление на домове и за сухоземен транспорт.

Като всяко нововъдение, което увеличава финансовата тежест, новият данък (планира се да влезе в сила през 2027 г.) може да донесе големи главоболия за  тези, които го лансират. "„Със сигурност ще бъде важен момент. Може да се окаже спорен въпрос“, коментира Стефано Граси, началник на кабинета на комисаря по енергетика Кадри Симсон, на дискусия, чийто домакин беше Euronews.
„Нашият анализ сочи, че по-голямата тежест няма да бъде понесена от граждани или крайни потребители, а главно от посредници и търговци“, каза Граси. При това плановете са да бъде създаден Климатичен социален фонд, който ще позволи на правителствата да използват част от приходите от новата система на въглеродни такси за подкрепа на по-бедните и уязвими граждани. „Освен това цените на газовия пазар след 2026 г. ще намаляват, защото ще има по-голямо предлагане на втечнен природен газ. Така че няма да има космически сметки“, коментира Граси.

Действащата схема за търговия с емисии (СТЕ), която е в сила от 2005 г., засяга главно производителите на електроенергия - те плащат увеличаваща се цена според количествата на CO2, които изпускат в атмосферата, като целта е да се насърчи преминаването от въглища на газ и към използването на възобновяеми
източници като слънчевата енергия и вятъра.

Предизвикателства

Идеята за разширяване на въглеродния данък доведе до протестите на „жълтите жилетки“ в цяла Франция преди пет години, чийто ефект все още се усеща. Евродепутат от дясноцентристката Европейска народна партия наскоро предупреди, че е възможен  „много силен изблик на антиевропейски обществени реакции“, когато собствениците на къщи и апартаменти разберат, че ще трябва да плащат нов данък заради СТЕ 2.

Доклад на „Солар Пауър Юръп“, организация, представяща в Брюксел интересите на фотоволтаичната индустрия, също предупреждава за проблем - целта за почти двойно увеличение на дела на възобновяемата енергия (до 42,5% през 2030 г.) може да се окаже непостижима без успоредни мерки за укрепване на електрическата мрежа и повишаване на търсенето.
Асоциацията твърди, че амбициозната цел на ЕС да увеличи капацитета на фотоволтаиците от 269 GW на 750 GW до 2030 г. ще изисква спешно въвеждане на решения за „гъвкавост“  - съхранение на енегрия, дигитализация, хидролизери за производство на зелен водород, за да се гарантира, че електрическите мрежи могат да поемат голямото увеличение на зависими от климата енергийни източници.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини