САЩ разполагат далекобойни оръжия в Германия: какво знаем

За първи път от Студената война насам САЩ ще разположат в Германия оръжия, с които може да бъде достигната територията на Русия. Какво е известно за споразумението за далекобойните ракети?

За първи път от Студената война насам САЩ искат да разположат в Германия оръжия, които могат да достигат цели в Русия. Това предстои да стане от 2026 година нататък, но както отбелязва АРД, ако Доналд Тръмп отново бъде избран за президент, той може да отмени планираното стациониране. По време на първия си президентски мандат републиканецът намали американското военно присъствие в Германия и Европа.

Засега няма точни данни за броя на американските ракети, които предстои да бъдат разположени в Германия.

Какъв е обсегът на американските оръжейни системи?

Москва се намира на 1600 километра по въздушна линия от Берлин. Респективно руската столица би могла да бъде достигната от американските крилати ракети от типа "Томахоук", които имат обсег до 2500 киломентра.

Освен това в сключеното между САЩ и Германия споразумение става дума за ракети за противовъздушна отбрана SM-6 и за нови хиперзвукови оръжия. На тях се разчита за по-добра защита на съюзниците в НАТО.

Защо Европа има нужда от тези ракети?

Германската обществено-правна медия припомня, че преди пет години е бил отменен Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

Това става по решение на САЩ с подкрепата на партньорите от НАТО, тъй като Русия тайно инвестира в разработката на такива ракети и очевидно е нарушила договора. Затова и администрацията на Доналд Тръмп се отказа от него. 

Понеже европейците нямат ракети със среден обсег, американската армия предвижда да запълни временно тази празнина, докато в следващите между пет и седем години и в Европа разработят свои ракети.

Експертката по сигурността Клаудия Майор от фондация "Наука и политика" смята, че има три важни причини за разполагането на американски оръжейни системи в Германия. Едната е, че Русия отдавна е разположила в ексклава Калининград ракети "Искандер", които могат да пренасят и ядрени бойни глави. Пак там от 2022 година са разположени и руски изтребители с хиперзвукови ракети "Кинжал". Кремъл освен това обяви и намерението за разполагане на тактически ядрени ракети в Беларус. За да бъде противопоставено на тези заплахи, няма да се залага на още ядрени оръжия, а на конвенционални крилати ракети.

Кой плаща за разполагането на американските оръжия в Германия?

Засега германското правителство мълчи по въпроса за разходите, но принципно САЩ разглеждат стационирането на оръжията като свое задължение в рамките на НАТО. Което пък означава, че те остават и собственик на оръжейните системи, обяснява германската обществено-правна медия. Възможно е обаче Германия да трябва да създаде необходимата инфраструктура, ако ракетите останат трайно в страната, посочва АРД.

До момента германското правителство не е предоставило на парламента никаква информация за американските планове за разполагане на оръжия. Затова от страна на депутати се чуват призиви към канцлера Шолц да информира по-добре населението, пише АРД.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини