За забавно лято с изработка на хербарий призовават от Общината

Изображение 1 от 2

    Община Първомай и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ организира конкурс на тема "Забавно лято – изработка на хербарий“ 

    Организаторите залагат на това, че е ваканция, лятото носи много радост, впечатления, семейни разходки сред природата и много нови приятелства, а градините, по ливадите и полята, в крайградските горички, растенията са навсякъде. Затова призовават: Съберете растения, изсушете ги между вестници и ги приберете в джобчета. Лятото е идеалното време да откриете, съберете, изсушите и направите своя първи чудесен хербарий!

      

    Целта на конкурса е да провокира и мотивира у децата любознателност и нови знания за природата, да стимулира смислени и образователни занимания през лятната ваканция. Събирайки цветя и билки, децата ще научат повече за тях, за техните видове, особености, местообитания, в които се срещат, полезното им приложение - лечебно, хранително, декоративно и др.

     Важно е да не се събират растения, защитени със закон или редки растения. Има изискване при тревисти растения да се събира цялото растение с цветове и ако има и плодове.

    Изискване е  в хербария  да бъдат представени не по-малко от 5 и не повече от 10 вида растения или билки. Сухите растения да бъдат поставени върху хартиен лист формат А4, като най-добре е хартията да е по-плътна /цветен картон или бял кадастрон. Закрепването на растенията трябва да бъде с безцветна тънка лента /тиксо/, за да не се разместват растенията при разглеждане на хербария;  В долния десен ъгъл се поставя залепен етикет с името и вида на растението или друго кратко описание на растителния вид.

    Така приготвеният хербариен лист се поставя в прозрачен джоб за документи и в папка, надписана с имената на участника, възраст, клас, училище и телефон.

    В конкурса ще бъдат определени победители в три възрастови групи: до 4.клас, от 5. До 7.клас и от 8. До 12 клас

    Конкурсът е индивидуален за ученици на територията на община Първомай.

    След приключване на конкурса, хербариите ще бъдат връщани на участниците при поискване.

    Краен срок за предаване на готовите хербарий е 16,30 часа на 27 септември 2024 година /вкл./  в сградата на Община Първомай – eтаж 1 деловодство /фронт офис/.

    Победителите ще получат предметни награди и грамоти, осигурени от МКБППМН - Първомай за най-креативните и впечатляващи хербарии за 1, 2 и 3 място във всяка възрастова група. Ще бъдат раздадени и поощрителни награди и грамоти за участие. Организаторите ще съобщят по телефона на отличените участници в конкурса. Имената на наградените участници ще бъдат публикувани на сайта на община Първомай и в Parvomai.NET.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини