15 000 души ще останат без работа след увеличението на здравната вноска

Увеличението на здравната осигуровка ще се отрази зле на работодателите, които трябва да плащат повече, на работниците, които също трябва да поемат своята част от увеличението. 

Това заяви депутатът от Коалиция за България за Благоевградски регион Корнелия Нинова, предаде агенция Фокус. 

По думите на Нинова, след увеличението на здравната вноска още 15 000 души ще останат без работа. Депутатът допълни, че по този начин ще се усложни още повече работата на бизнеса. 

"Най-несериозното, даже най-вредното, което Дянков предлага, е държавата да не увеличава своята част за държавни служители, пенсионери, студенти и ученици. Това поставя в неравнопоставено състояние гражданите на България. Пенсионери, ученици, студенти и държавни служители ще плащат 8 %. Всички останали ще се натоварят с 10 %. Ние питаме, с какво качеството на тези, които плащат повече за здравеопазването, ще бъде по-високо? Защото здравеопазването е едно за всички. Това е и противоконституционно действие, не е правилно и държавата не бива да абдикира от своите задължения", коментира Нинова. 

Тя бе категорична, че увеличението на здравните осигуровки с 2 % в условия на криза, ще задълбочи още повече кризата. Нинова допълни, че това е още една прокризисна мярка, защото при замразяване на доходите да повишаваш данъци, такси и осигуровки означава, че нямаш начин да събереш това увеличение. 

"Винаги в тези условия, повишаване на данъци и такси води до намаляване на събираемостта. Предвиденото от Дянков увеличение в бюджета, след вдигането на осигуровките няма как да се случи. Това сме го казвали, когато вдигаха акцизите драстично и други данъци, че води до по-малка събираемост", обясни още депутатът. 

На въпрос трябва ли министър-председателят Бойко Борисов да подаде оставка, която бе поискана от "Ред, законност и справедливост" в лицето на лидера на партията Яне Янев, Нинова заяви, че Борисов е избран и трябва да носи отговорност за управлението. "Да не бяга от отговорност чрез подаване на оставка. ГЕРБ и Борисов получиха висока подкрепа на изборите и не трябва да бягат от отговорност за управлението на страната", каза още Корнелия Нинова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини