Израел продължава да нанася удари по Газа. Преговорите са в задънена улица

Израелски войски се сражаваха днес с бойци на „Хамас“ в няколко района на Газа, а представители на контролираното от групировката палестинско министерство на здравеопазването съобщиха за най-малко 13 убити при бомбардировки в южните и централните райони на анклава, съобщава Би Би Си.

Според тях петима палестинци са били убити в южната част на Рафа, където израелските войски действат от май, при въздушен удар по къща, а мъж, съпругата му и две деца са били убити в съседния Хан Юнис.

В централната част на Газа най-малко четирима палестинци са били убити при обстрел и въздушни удари в бежанския лагер Нусейрат, съобщиха медици. Жители твърдят, че сутринта израелски танкове са бомбардирали южния сектор на град Газа.

Израелските военни заявиха, че войските продължават разузнавателните операции в Рафа и са убили множество палестински бойци през последните 24 часа. По думите им въздушните удари са били насочени срещу бойци, тунели и друга военна инфраструктура на „Хамас“.

Израелските военновъздушни сили са поразили около 40 цели в анклава, включително снайперистки и наблюдателни постове, военни съоръжения и заложени като капани сгради.

Бойците на „Хамас“ и „Ислямски джихад“ посочват, че техни бойци са атакували израелските войски на няколко места, използвайки противотанкови ракети и минометен огън.

След нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври миналата година, при което бяха убити около 1200 израелци и чужденци - предимно цивилни, а други 251 бяха взети за заложници в Газа, Израел започна методично да унищожава инфраструктурата на групировката в рамките на мащабна военна операция в Ивицата Газа.

По данни на контролираното от „Хамас“ Министерство на здравеопазването през деветте месеца на конфликта са загинали повече от 38 400 палестинци.

Израел твърди, че поне една трета от загиналите палестинци са бойци. Според ЦАХАЛ техните загуби са 326 души в Газа.

Успоредно с това продължиха преговорите за прекратяване на огъня, за връщане на израелските заложници и за освобождаване на палестинците в израелските затвори. С посредничеството на Египет и Катар страните постигнаха известен напредък и на няколко пъти бе съобщено, че скоро ще бъде постигнато споразумение.

В събота обаче египетски източници от сферата на сигурността казаха, че преговорите са стигнали до задънена улица, защото разговорите не са довели до приемливи резултати.

Поредният опит на израелците да убият висшия военен лидер на „Хамас“ Мохамед Дейф също повлия на преговорите, като палестинската страна съобщи, че при удар в квартал Хан Юнис са загинали над 90 души, а стотици други са били ранени.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини