Всички институции са знаели за заключените деца в Стара Загора в продължение на месеци

„В тази история има много истини, които показват по какъв начин работят институциите в страната. Не искам да обвинявам никого, но да кажем, че в многото си работа институциите подминаваха случая с с месеци."

Това заяви омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова пред OFFNews по повод чудовищната история за две деца, на 14 и 17 години, които са били държани под ключ от психично болната си майка в продължение на цели 4 години.

През юни 2023 г. родственица на децата подала сигнал до Сотирова, като обяснила, че децата не ходят на училище и нямат социален живот, а майка им е психично болна. При проверка от страна на местния омбудсман е установено, че децата са посещавали училище до определен период, а после следите им се губят.

Близката на семейството, която подала сигнала, разговаряла със съседи, според които в жилището не живеел никой и то било празно... до септември, когато се виждали прострени дрехи и други признаци, които показвали, че всъщност жилището е обитавано.

Сотирова е подала сигнал до Отдел „Закрила на детето“-Стара Загора, Областната дирекция на МВР в града и Районната прокуратура. Сигнал е бил подаден и до тогавашния национален омбудсман Диана Ковачева - сега съдия в Европейския съд по правата на човека, която, по думите на Сотирова, мило отговорила, че местният омбудсман трябва да се обърне към Районната прокуратура.

„През 2-3 седмици звънях, за да видя има ли развие, но може би покрай другите им случаи, всеки отговаряше: „Да, добре, ще проверим, благодарим за сигнала“. Така малко след Нова година Иванка Сотирова прави среща в нейния кабинет между представители на полицията, Закрила на детето и Районната прокуратура. Тогава по настояване на местния омбудсман е издадена заповед за влизане в жилището.

Когато полицаите влезли - на 16 февруари, установили, че в него са майката и двете ѝ деца, като впоследствие се оказало, че децата са държани заключени четири години.

След като са изведени от жилището, децата са прегледани, но се оказало, че няма детски психиатър в региона. Този проблем обаче вече е решен.

В момента децата се отглеждат от родственици, имат много добър изказ, но проблемът е социалната изолация, която е продължила години, допълни Сотирова. Няма данни за бащата. Тя каза още, че изведените деца са на индивидуална подготовка, като са се справили с последните си изпити. По думите ѝ най-вероятно в училище ще опитат да вземат две години за една, за да успеят да наваксат и да са сред връстниците си.

Местният омбудсман обясни още, че случаят излиза наяве едва сега, тъй като е длъжна да го впише в 6-месечния си отчет. На въпрос смятала ли е да потърси медиите през всички тези месеци с цел обществен натиск, Сотирова заяви, че по-скоро е проверяла развитието на случая през определен период, но не е ангажирала медиите с казуса.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини