Река Мечка пресъхва, алармират първомайци

Изображение 1 от 2

    Река Мечка пресъхва, а рибата в нея умира от недостиг на кислород, алармират първомайци. Подадени са и множество сигнали до Община Първомай. Първият от тях е още на 28 юни. Местната власт реагира и водният отток е възстановен още на 29-30 юни. В началото на юли обаче, водата отново силно намалява.

    Подадени са сигнали и до различни институции, които могат да контролират причините за намаления обем на водата: областен управител, директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Регионалната инспекция по околната среда, Агенцията за метеорологичен и технически надзор, до управителя на Напоителни системи – клон Марица.

    В сигнала се казва, че от началото на месец юли отново се наблюдава намален приток на водата в коритото и реката почти е пресъхнала при кв. Любеново.

    Според запознати причините могат да бъдат две. Едната е подаваните водни количества от язовир „Леново“ да са недостатъчни и под санитарния минимум. Другата често срещана причина са незаконосъобразните земеделски практики и забентването на реката, за да се ползват водите ѝ за поливане на земеделските земи.

    Ниското ниво на водата в река Мечка е проблем и за населението на село Поройна, където няма изградена водопреносна мрежа и собствениците на имоти използват водоземни съоръжения.

    В същото време река Мечка попада и в границите на Натура 2000 и в нея попадат защитени зони на местообитания.

    От общината се надяват в най-скоро време институциите да извършат необходимите проверки за установяване на евентуалните причини и да се предприемат действия за предотвратяване на екологична катастрофа.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини