Вафли, салам и шоколад бъкани с мутанти. Преглед на националния печат

„24 часа": 1200 с шарка, по 3 деца на легло

Епидемията от морбили връхлетя и столицата. Инфекциозните отделения на болниците са препълнени. Не достигат легла.Болни се пренасочват за лечение другаде. Лекари и медицински сестри работят извънредно.

1004 са регистрираните в Инфекциозната болница "Проф. Иван Киров" в София заразени от 1 февруари досега, каза зам.-директорът й д-р Любена Андонова.

По-тежките случаи - 762 от тях са били хоспитализирани, като 607 вече са изписани. 337 са били пренасочени за лечение в други болници или в домашни условия.

Вчера в кожната клиника на Александровска са разкрити още 30 легла към 15-те в детската клиника, където също настаняват пренасочени болни.

Цял етаж с 30 места е предоставила ВМА заради епидемията. Болни се лекуват и в Окръжна болница. В детското отделение на туберкулозната болница се настаняват бебета, а деца до 14-15 г. - в Пета градска.

 

„Труд": Вафли, салам и шоколад бъкани с мутанти

Всяка тринадесета храна, проверена за генномодифицирани организми (ГМО), съдържа мутанти над допустимата норма от 0,9 на сто от целия продукт. Това съобщиха вчера от столичната РИОКОЗ.

През миналата година са проверени изделия със соеви съставки като сладкиши, вафли, шоколад, малотрайни колбаси и др. От тях 8 проби (или около 7%) са били извън позволената норма. Всяко изследване на продукт за ГМО струва 125 лева.

ГМО "изскачат" от вафли и колбаси

Всяка тринадесета проба за генномодифицирани организми (ГМО) в различни храни българско производство е била извън допустимата норма до 0,9%. Т. е. потвърдила е наличието на мутанти.

Става дума за отклонение при над 7 % от изследванията (такава е и средногодишната стойност), съобщи Любина Донкова, главен експерт в отдел "Санитарна микробиология" в столичната РИОКОЗ (бивша ХЕИ). А именно там от 2004 г. работи националната лаборатория за откриване на ГМО. "Тя е национална, защото приема проби от всички регионални санитарни инспекции в страната", обясни д-р Михаил Попов, директор на столичната РИОКОЗ.

 

„Труд": Държавните служители ще си плащат осигуровките

Държавните служители сами ще си плащат осигурителните вноски, които сега се поемат от бюджета. В замяна правителството се отказва от идеята да вдигне вноската за здраве от 8 на 10 на сто. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков вчера. През почивните дни Дянков е имал няколко срещи с премиера Бойко Борисов и двамата са избрали варианта, който има по-голяма обществена подкрепа.

"Трябва да има равнопоставеност. Не е редно едни да плащат, а други - не", коментира финансовият министър. Той припомни, че в частния сектор работодателите и служителите си поделят плащането на осигуровките.

Заместникът на Дянков Владислав Горанов съобщи, че държавата осигурява около 150 000 свои служители. Това са чиновниците в общините и в централната изпълнителна власт, около 60 000 полицаи, 30 000-35 000 военни, работещите в съдебната система. И след орязването на осигуровките на държавните служители бюджетът ще продължи да плаща за пенсионери, деца, студенти, социално слаби и безработни, каза Горанов.

 

„Стандарт": Пламна около нас

Бунтове запалиха Балканите. Вирусът на гръцките стачки се прехвърли в Румъния. Нов закон, който ще ореже заплатите на държавните служители и пенсиите, изкара хиляди на улицата. Първи студенти и преподаватели обсадиха още вчера правителството и министерството на образованието в Букурещ. Синдикатите се заканиха стачките да блокират страната. На 18 март 8000 камиона ще се изсипят на площада пред румънския кабинет. В същия ден стачкуват и служителите на метрото. На 26 март излизат пенсионерите, а след тях и всички чиновници.

В същото време финансово цунами удари Гърция. От вчера животът там е по-скъп заради по-високи акцизи и ДДС.

Южните ни съседи масово вече пълнят бензин у нас, защото така спестяват по 22 eвро на резервоар.

„Стандарт": 10% данък за високите пенсии

Високите пенсии ще се облагат с данък от 10%. Това е една от мерките за пълнене на хазната в кризата, които се обмислят от правителството, научи "Стандарт". Идеята е данък да се сложи само за високите пенсии над някакъв необлагаем минимум - например 350 лв. или 400 лв. В момента работещите българи са само 3,36 млн., сочат данните на националната статистика. Тези 44% от населението пълнят хазната с данък върху дохода си, както и с вноски за здраве и пенсии. В същото време ние сме сред най-застаряващите нации в Европа. Именно затова се обмисля в условията на криза пенсионерите с високи доходи да понесат част от тежестта за пълнене на хазната. В момента има много работещи българи, които върху заплата от 350-400 лв. плащат данъци и осигуровки и взимат чисто 277-316 лв. С тези пари те трябва да гледат и децата си. Затова една от възможните мерки за пълнене на хазната е слагането на данък за най-високите пенсии. Заради кризата приходите в хазната падат и бюджетът спешно се нуждае от пари. Само за първите два месеца на годината дупката в бюджета е 1,2 млрд. лв. Това се дължи на спада на чуждите инвестиции и вноса, както и на намаленото потребление на гражданите.

„Монитор": Първанов увърта за олигарсите

Няколко часа след като вицепремиерът Цветан Цветанов призова президента Георги Първанов да назове поименно олигарсите у нас, държавният глава започна да увърта. „Първо, трябва да разберем какво означават олигарси - най-краткото определение е „срастване на икономическата и политическата власт". Бих предложил на Бойко Борисов да провери и установи кои от заможните българи, облагодетелствани от приватизацията в годините на прехода, са направили свои дарения, на семейни фондации на партии. А на министър Цветанов ще кажа, че президентската институция никога не е съхранявала данни за олигарси". Така Първанова се измъкна от искането на вицепремиера и не посочи имена.

„Монитор": Ставаме координатор на Балканите при бедствия

България може да стане регионален център за координация за борба с бедствията и авариите. Това съобщи еврокомисарят Кристалина Георгиева след срещата си с премиера Бойко Борисов вчера. Двамата са обсъдили как тя може да помогне на България в рамките на ресора й в Европейската комисия. У нас вече са започнали разговори за това как по-добре да бъде построена системата за Гражданска защита, обясни Георгиева.

„Монитор": НЕК затънала в 1 млрд. лв. борчове

Националната електрическа компания е натрупала 1 млрд. лв. дългове, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов. Докладите на НЕК показват престъпно харчене на пари по енергийните проекти, заяви премиерът. Днес той ще посети площадката на АЕЦ "Белене", за да покаже какво е свършено там срещу милиарди. Премиерът се възмути и каза, че не можел да предположи, че може да има такова чудо. През седмицата Борисов ще инспектира магистралата при Харманли и хидровъзел "Цанков камък".

„Дума": Всекидневник и ГЕРБ "проверяват" президента

С електронно писмо до всички свои кореспонденти столичен всекидневник е разпоредил да се търсят фирми, близки до президента Първанов, и да се изпраща информация за тях в София. Разпореждането, с което ДУМА разполага, е изпратено в петък вечер - веднага след пресконференцията на държавния глава.

Изпращам списък с дарителите по време на последната президентска кампания, прегледайте го и напишете какво знаете за тези фирми, бизнесмени и частни лица, гласи втора точка от указанието.

В първата точка е поставена задачата: "да говорите с местните гербаджии (при изключен касетофон) имат ли окръжно да душат около бизнесмени, свързани с Първанов. Кои са те, какво ги свързва с президента и колко са близки".

Президентът в петък се противопостави на икономическата политика на ГЕРБ и напомни, че ще настоява за "отварянето" на т. нар. икономически досиета - за 20 години кой как е забогатял, какви сделки има, какви съдружници, какви сметки и собственост в банки.

Стана ясно, че създателят на групата срещу Първанов в интернет мрежата Фейсбук е неонацист.

„Сега": Държавата започва спешна приватизация

Правителството поема курс към ускорена приватизация на държавния дял във фирмите. Министерството на икономиката ще събере в един холдинг остатъчните си участия в 55 вече приватизирани фирми и ще последва бързо пускане на акции на самия холдинг на борсата, обяви вчера вицепремиерът Симеон Дянков. Успоредно ще върви и класическата приватизация - чрез конкурси и търгове през едноименната агенция.

Кабинетът цели двоен ефект - раздвижване на фондовата борса и солидни постъпления в Сребърния фонд, в който по закон влизат 90% от приходите от приватизацията. Това на практика ще укрепи и фискалния резерв, тъй като Сребърният фонд е част от него.

Новият холдинг ще се казва ДКК - Държавна консолидационна компания, и за печелене на време ще се регистрира на базата на съществуващо дружество, подопечно на икономическото министерство, което няма активи и дейност. Това ще стане още тази седмица.

„Дневник": Кризисна приватизация ще спасява бюджета

На осмия месец от управлението си, притиснати от липсата на достатъчно данъчни приходи, ГЕРБ започват да реализират обещанието си държавата да се освободи от своите миноритарни дялове в различни компании. Целта е поне частично да се компенсират липсващите бюджетни приходи и да се избегне опасността от свръхдефицит (над 3% от БВП), което би лишило България от шанса за по-бързо влизане в чакалнята за еврозоната.

До края на седмицата ще се сформира държавна консолидационна компания, в чийто капитал ще се апортират миноритарни дялове от 55 фирми, съобщиха в понеделник финансовият министър Симеон Дянков и неговият заместник Владислав Горанов. Сред тях са 33-процентните участия в електроразпределителните дружества, миноритарните държавни дялове в "Арсенал", "Кемпински хотел Зографски", свободните зони и др..

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини