''Хамас'' подписа споразумение с други палестински организации за ''национално единство''

„Хамас“ обяви, че е подписала споразумение с други палестински организации, сред които съперниците на терористичната организация „Фатах“ (палестинска партия, основана през 1959 г. б.р), за работа в посока на „национално единство“. Китай определи това като сделка за съвместно управление на Газа след края на войната, предаде АФП.

Споразумението е подписано в Пекин, където китайският външен министър Ван И, който прие високопоставени представители на „Хамас“, „Фатах“ и емисари на 12 други палестински групировки, заяви, че те са се съгласили да създадат „преходно правителство на националното помирение“, което да управлява Газа след войната.

„Днес подписахме споразумение за национално единство и казваме и заявяваме, че пътят към приключване на това пътешествие е националното единство. Ангажирани сме с националното единство и призоваваме за него“, заяви представителят на „Хамас“ Муса Абу Марзук след среща с Ван и останалите пратеници.

Защо „Фатах“ са съперници на „Хамас“?

Със създаването си през 80-те години на миналия век „Хамас“ става опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) - коалиция, която е международно призната за представляваща палестинския народ. Доминиращата организация в ООП е „Фатах“.

Основната разлика между терориистичната организация и „Фатах“ е позицията им спрямо съществуването на Израел. „Хамас“ настоява за унищожаването на Израел, „Фатах“ се бори за създаването на държавата Палестина, без да се променя статутът на Израел.

Напрежението между „Хамас“ и „Фатах“ се изостря през 2006 г., когато групировката печели абсолютно мнозинство в изборите за Палестинския законодателен съвет - орган, който се избира от жителите на Западния бряг и Ивицата Газа. До 2006 г. в Съвета има продължителна доминация на „Фатах“.

След изборите „Хамас“ и „Фатах“ влизат в кратък военен конфликт и правят неуспешен опит за общо управление. През 2007 г. групировката поема управлението на Ивицата Газа, а „Фатах“ - на Западния бряг.

Съобщението за споразумението между съперниците и други палестински организации идва  над 9 месеца след началото на войната между Израел и „Хамас“, започнала с изненадваща атака на терористичната групировка в Южен Израел, при която бяха избити около 1200 души, предимно цивилни, а други 250 бяха взети за заложници. Над 110 от тях все още са в Газа, въпреки че по данни на израелската армия 44 са мъртви.

При ответната военна кампания по данни на контролираните от „Хамас“ здравни власти са убити близо 40 000 души.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини