Легла от картон, столове от капачки: Париж 2024 е най-екологичната олимпиада в историята

Организационният комитет на Олимпийските игри в Париж се зарече да ги превърне в най-екологичните в историята на Олимпиадата, а въглеродният отпечатък да е наполовина от този в Лондон през 2012 г. и Рио през 2016 г.

Игрите в Лондон имаха приблизителен въглероден отпечатък от 3,3 милиона тона, а тези в Рио - 3,6 милиона тона.

Олимпиадата през 2024 г. ще се проведе в Париж, където световните лидери се срещнаха през 2015 г., за да подпишат редица ангажименти за предотвратяване на повишаването на глобалните температури с повече от 1,5 градуса, а вниманието към усилията за това ще е голямо.

От маси, направени от волани до менюта на растителна основа, Париж 2024 обяви редица инициативи, за които се твърди, че ще спомогнат за постигане на целите на организаторите.

В интервю Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет (МОК), каза пред Би Би Си, че устойчивостта е въпрос, който е „много близък“ до сърцето му.

Бах смята, че изменението на климата представлява „изключително сериозна заплаха не само за спорта, но и за целия ни живот“. „Ето защо с нашите реформи в олимпийския дневен ред се ангажирахме да се справим с тези проблеми, като се съсредоточихме върху намаляването на въглеродния отпечатък“, посочи още президентът на МОК.

Съществуващи стадиони, а не нови сгради

Заради игрите в Лондон през 2012 бяха построени шест нови стадиона. Рио изгради 10 постоянни нови обекта и седем временни.

От 35-те стадиона, на които се провеждат събития в Париж 2014, само два ще бъдат нови и специално построени – център за водни спортове и арена за бадминтон и художествена гимнастика.

Организаторите твърдят, че те ще бъдат построени с помощта на „нисковъглеродни строителни методи“. Водният център ще включва седалки, направени от „рециклирани местни пластмасови отпадъци“ и с дърво, използвано в цялата конструкция.

Картонени легла и маси от волани

Леглата в селото на спортистите в Токио 2020 бяха изградени от рециклиран картон и станаха популярни, когато американският бегач Пол Челимо заяви в социалните медии, че те са „насочени към избягване на интимността между спортистите“, защото ще се сринат под тежестта на повече от един човек.

Това твърдение беше опровергано и същият производител сега осигурява леглата и за Париж 2024.

В зоната на спортистите ще има „масички за кафе, изработени от рециклирани волани, пуфове от парашутно платно и столове от рециклирани капачки от бутилки“, посочват организаторите.

Удвояване на количеството растителна храна

Освен че обещава да удвои дела на растителните продукти, които са на разположение на зрителите и работниците, в сравнение с Лондон 2012 и Рио 2016, организационният комитет обещава и да осигури 80% от продуктите от „местно земеделско производство“, за да се намали транспортът.

На площад „Конкорд“, където ще се провеждат градските спортове, ще се сервира вегетарианска храна.

Електрически срещу дизелови генератори

На предишните игри някои стадиони трябваше да разчитат на дизелови генератори за захранване. Вместо това организаторите от Париж обещаха да се съсредоточат върху свързването на стадионите с обществената електрическа мрежа. Тези връзки ще продължат и след края на Игрите.

Комисията за устойчив Лондон установи в доклад, че по време на игрите в столицата на Великобритания ненужно са използвани генератори заради „силно надценени стойности на потреблението на енергия“. Джорджина Гренон, директор „Екологични постижения“ за Париж 2024, заяви наскоро, че на Лондон 2012 са били изгорени четири милиона литра дизел само за целите на електричеството.

Превръщане на Париж във велосипеден град

Транспортът между стадионите е обмислен така, че 60-километрова велосипедна мрежа да свързва всички олимпийски обекти.

Предизвикателствата - горещина, пътуване в чужбина и замърсяване на водата

Доклад на учени от университета в Портсмут предупреди за ефектите от екстремните горещини върху спортистите. Установено е, че средните температури през юли и август са се повишили съответно с 2,4° и 2,7° през 100-те години, откакто Олимпиадата за последно се проведе във Франция през 1924 г.

Олимпийското село първоначално е проектирано да бъде без климатици, но сега ще бъдат монтирани 2500 временни охладителни устройства.

Появиха се и съмнения дали състезания по триатлон и плуване в открити води могат да се провеждат в река Сена, след като миналия месец беше разкрито, че не са направени тестове за качество на водата. Миналата седмица обаче кметът на Париж Ан Идалго и други членове на Олимпийския комитет на Париж плуваха в реката, за да докажат, че е безопасно.

Най-голямото предизвикателство пред Париж да постигне целите си вероятно ще дойде от пътуването на зрители, което може да представлява около 80% от емисиите на спортно събитие.

В Лондон 2012 организаторите си поставиха за цел да продадат 75% от билетите на феновете във Великобритания.

За разлика от това, тазгодишната Олимпиада ще бъде първата, за която билетите се продават централно на всички фенове по света едновременно, което може да доведе до по-голям брой международни фенове, които летят за Игрите. През 2023 г. Франция забрани полетите на къси разстояния, където съществуват алтернативи с влак.

Критики към спонсорите

Coca Cola, най-дългогодишният партньор на Олимпиадата, беше обявена за водещ световен замърсител с пластмаса в скорошно проучване на неправителствената организация Break Free From Plastic.

Toyota се е ангажирала да предостави 500 превозни средства с водородни горивни клетки на „олимпийското и параолимпийското семейство“ с нулеви емисии. Въпреки това група учени, академици и инженери са написали отворено писмо до МОК с аргумента, че водородните превозни средства изискват три пъти повече електричество от електрическите превозни средства с батерии.

Използването на електромобили, хибриди и автомобили, задвижвани с водород, на Париж 2024 г. е изпратило „много силен сигнал по отношение на намаляването на въглеродния отпечатък“, смята президентът на МОК.

По думите на Бах Coca Cola ще използва „фонтан за напитки“ на кетъринга, което „ще намали използваната пластмаса с 50%".

Планира се да се сервират напитки в пластмасови опаковки за многократна употреба. Над 100 спортисти са подписали отворено писмо, призовавайки Coca Cola и Pepsi да спрат да продават пластмасови бутилки за еднократна употреба и да популяризират продукти за многократна употреба.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини