Какви ваксини трябва да си поставим при пътуване в чужбина

Хората, планиращи пътувания в развиващите се страни от Америка, Африка и Азия, са изложени на сериозен риск от множество инфекции. Опасността зависи от местното разпространение на заболяванията, както и от фактори като възраст, здравословно състояние, имунизационен статус, местоположение и продължителност на престоя, както и от вида на транспортното средство.

За да се минимизира рискът от тежки и потенциално фатални заболявания, се препоръчва да се извършат имунизации срещу специфични инфекциозни заболявания, разпространени в съответната дестинация. Имунизациите е най-добре да бъдат направени от 6 до 8 седмици преди пътуването, като максимумът е 4 седмици преди отпътуването. Това ще осигури достатъчно време за изграждане на имунитет и за завършване на имунизационната схема, ако се изискват повече от една доза.


Най-препоръчителните ваксини са срещу Хепатит А и В, тетанус и дифтерия, коремен тиф. Срещу тези болести е добре да се имунизирате, ако пътувате в Южна или Северна Америка, Африка и части на Азия.
 



НЦЗПБ

Съгласно международните здравни правила, някои страни могат да изискват ваксинация срещу жълта треска за допускане на посетители. Сред тях са почти всички африкански държави, както и страни от Централна и Южна Америка.
 



НЦЗПБ

При съставянето на индивидуален имунизационен план е важно да се спазват следните имунологични правила:

- Допуска се удължаване на интервала между дозите на една ваксина, но не и скъсяване на минималния интервал, посочен от производителя.
- Инактивираните ваксини са съвместими с други инактивирани или живи ваксини и могат да се прилагат едновременно на различни инжекционни места или в произволен интервал, без това да повлияе на имунния отговор.
- Две живи ваксини могат да се поставят едновременно на различни инжекционни места. Ако не се поставят в един и същи ден, трябва да има интервал от най-малко 4 седмици между тях.

Разпоредбите относно имунизациите често се променят, затова преди пътуването е важно да се информирате за епидемичната обстановка и необходимите ваксини за съответните страни.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини