Кабинетът с чудовищни мерки срещу кризата. Преглед на националния печат

"24 часа": Кабинетът с нови 28 мерки срещу кризата

Нови 28 антикризисни мерки е подготвило финансовото министерство. До черновата успял да се добере тайно вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов, който ужасен веднага ги пратил и в КНСБ.

Автор е екипът на финансовия зам.-министър Владислав Горанов и не са окончателни, но това, което виждам, е чудовищно, коментира късно снощи президентът на КНСБ д-р Желязко Христов. По думите му това е малоумен кръг от мерки с минимален фискален ефект.

Намаляването на високоплатеното майчинство от 410 на 225 дни е равносилно на революция, каза Христов. Възмутително било и това, че се посяга на 20-те заплати при пенсиониране на военните, а на тяхно място се оставят 6 брутни.

"Стандарт": Борисов иска от Брюксел 1,5 млрд. евро за шосета

Българските шосета могат да бъдат ремонтирани ударно с европари. Правителството ще лобира пред партньорите си от Европейската народна партия в Брюксел да позволи отпускането на 1,5 милиарда евро от фондовете за страната ни, които обаче да отидат за рехабилитация и подмяна на пътищата в страната. Това обяви след среща с лидера на ЕНП Вилфред Мартенс премиерът Бойко Борисов. Гостът похвали политиката на правителството в борбата с престъпността. Според генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес българското правителство "се бори с тази болест" и заради успехите си страната ни може да оглави сектор "Сигурност на Балканите".

"Монитор": Проектът АЕЦ „Белене" отива на прокурор

Проектът за строеж на АЕЦ „Белене" ще бъде даден за проверка на главния прокурор. Това съобщи вчера по време на обиколката си на бъдещата централа премиерът Бойко Борисов. Ще се иска експертна оценка от специалисти от АЕЦ "Козлодуй", за да кажат те колко е трябвало да бъде изхарчено досега. Досега за АЕЦ "Белене" не е правено разследване, уточни Бойко Борисов. Доклад на ДАНС разкрива нарушения около строителството на централата.

"Стандарт":  Кристалина става дипломат №2 в ЕС

Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева отново бе оценена по достойнство в ЕС и бе избрана за един от тримата заместници на външния министър на ЕС Катрин Аштън. Както посочва публикацията на euractiv.com., Аштън бе остро критикувана, че пропуска някои международни срещи и присъствието на ЕС не се чувства достатъчно на международната сцена. Кристалина Георгиева и останалите двама заместници трябва да променят това положение.

"24 часа": БАН пести 7% бензин с руска военна тайна

Tайна съветска военна технология пробва нов живот у нас. Учени от Института по физика на твърдото тяло към БАН и частна фирма използват разсекретена през 1990 г. разработка, за да пестят между 5 и 7% гориво в кризата. Към ефекта за двигателя те добавят и 95% възстановяване на износените от триене детайли, запалване при ниски температури, които сковават държавата в последните години. Добавката дори намалява токсичността на изгорелите газове.

 "Труд": Маджо на разпит с 12 бодигардове

Най-очакваният свидетел по делото "Маргени" - Младен Михалев-Маджо, вчера изненадващо се появи, за да даде показания. Пред смаяните погледи на присъстващите в претъпканата зала Михалев влезе със загадъчна усмивка, придружен от петима гардове. Други двама телохранители застанаха на пост пред вратата. Още преди началото на процеса едри костюмирани мъже огледаха всяка педя от Съдебната зала. Периметърът около правосъдния храм обаче не беше отцепен, както при предишното посещение на Михалев през 2007 г. Тогава той бе пазен от МВР като кралска особа, но вчера няколко съдебни полицаи помагаха за реда в залата.

"Новинар": Скандал в Кабул заради "турско" и "османско" владичество

Националният празник на България 3 март станал повод майор от българския контингент в Афганистан да бъде заплашен с наказание. Според неофициални източници майор Даниела Благоева, която служи в Центъра за отбрана от земни атаки на летище Кабул в Афганистан, е подготвила презентация по случай празника. Заради това тя е била обвинена в национализъм.

Според позицията на Министерството на отбраната обаче никой не е обвинявал офицера в национализъм. От ведомството заявиха, че в презентацията на Благоева е била допусната терминологична грешка. Тя се изразявала в това, че вместо османско владичество пишело турско владичество.

"24 часа": Завод плаща заплата 35 лв. и кашон с блузи

35 лв. и по кашон с блузи и пуловери вместо пълни заплати получиха работниците от доспатското предприятие "Нитекс", където работят 400 души. В кашоните имало около 40 блузи за всички сезони и цветове.

"Като в униформи сме с тия еднакви дрехи, ако ги носим. Ако ги продаваме, може да открием 15 магазина, парите не ни стигат дори за кафета през месеца", казаха работнички. Преди кризата посочват, че били много доволни, изкарвали по 400 - 500 лв.

"Стандарт": 2025: Топим се до 6 милиона

Само след петнадесет години всеки пети българин ще е най-малко 65-годишен. Това заяви вчера представителят на Световната банка у нас Флориан Фихтъл по време на конференция, посветена на пенсионната реформа. Дотогава и населението ни ще е намаляло с 1,5 милиона души и ще достигне 6 милиона, посочи той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини