Огромен скандал в Париж: Две боксьорки се оказаха мъже

Сериозен скандал се завихри в женския бокс на Олимпийските игри в Париж. Повод за напрежението стана фактът, че две от боксьорките всъщност са мъже.

Тайванката Лин Ю-Тин и алжирката Имане Халиф имаха забрана да участват на предишните Игри в Токио заради хормоналните си резултати, които надвишават максимално допустимите стойности. Или с други думи - провалиха се на половия тест.

Тогава надпреварата се организираше от Световния боксов съвет и важаха неговите правила. В Париж обаче администрирането на боксовия турнир е директно под шапката на Международния олимпийски комитет, който даде зелена светлина за двете спорни състезателки. Причината - правилата са други, много по-олекотени.

Пред английския The Guardian от МОК признават, че двете боксьорки са се провалили на половия тест миналата година. Той е бил проведен преди Световното първенство. Но към настоящия момент няма проблем с участието им заради новите правила, които занижават критериите.

Решението на централата косвено засяга и България. Причината е, че надеждата ни за медал в категория до 57 килограма - Светлана Каменова, може да срещне именно спорната тайванка, която след решението на МОК веднага се превърна в големия фаворит за златото.

Пред "Франс прес" пък другата спорна състезателка Халиф заяви няколко дни преди Игрите, че досегашните ѝ наказания я правят "жертва на голяма конспирация и обидна дискриминация".

"Това е заговор на най-високо ниво, за да не може знамето на Алжир победоносно да се вее след финала", обясни Халиф няколко дни преди Олимпийските игри.

След като от МОК все пак я допуснаха, тя вече отказва коментар.

Решението предизвика нова бурна дискусия, като бяха припомнени научни данни, че транс състезателите имат 162 процента по-силен удар от опонентките си. Което им дава колосално предимство в спорт като бокса.

Скандалът около двете боксьорки отново повдига горещия въпрос за идентичността на половете, след като дискусиите около спорната церемония по откриването на Игрите все още не са затихнали.

Източник: http://www.webcafe.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини