Роден в бежански лагер и откърмен в съпротива: Кой беше Исмаил Хания, убитият лидер на „Хамас“

 Исмаил Хания бе част от "Хамас" от десетилетия, като през последните години ръководи политическите операции на въоръжената групировка от изгнание и се очерта като един от нейните най-видими лидери по време на войната с Израел в Газа.

Смъртта на Хания нанася сериозен удар на "Хамас" в момент, в който напрежението в Близкия изток ескалира заради опустошителната война в Газа и повдига сериозни въпроси за бъдещето на преговорите между Израел и палестинската групировка.
 


Guliver/Getty Images

Като политически лидер на "Хамас" той беше ключов събеседник с международните посредници по време на забуксувалите преговори за освобождаване на израелските заложници и прекратяване на огъня в Газа.

Исмаил Хания е роден в бежански лагер през 1963 г. близо до град Газа и се присъединява към "Хамас" в края на 80-те години по време на Първата интифада. Хания се свързва с движението още докато учи арабска литература в Ислямския университет в Газа. Родителите му са бежанци, изгонени от Аскалан, който по-късно става известен като израелския град Ашкелон.


Guliver/Getty Images

Хания няколко пъти е лежал в израелски затвори заради участието си във въстанието, преди да бъде депортиран и да се завърне в Газа, където започва да се изкачва в редиците на "Хамас" през следващото десетилетие. След смъртта на предишните двама лидери на движението, шейх Ахмед Ясин и Абдел Азиз Рантиси, които бяха убити при израелски удари, Хания е назначен през 2004 г. за част от тайно „колективно ръководство“.

През 2006 година той води листите на "Хамас" и печели палестинските законодателни избори, след което става министър-председател на държавата Палестина, която не е призната от много страни. Освободен от поста от Махмуд Абас, президент на Палестинската национална администрация заради продължаващия тогава конфликт между "Фатах" и ​​"Хамас". Хания обаче не признава указа на Абас и продължава да упражнява ролята на министър-председател в Газа.

До 2017 г. той се издига до ниво политически ръководител на групировката и скоро след това е обявен за „специално определен глобален терорист“ от Съединените щати. Това се случва на фона на възникналото напрежение между Вашингтон и палестинците заради решението да се признае Ерусалим за столица на Израел.

Въпреки определението, дадено му от администрацията на Тръмп – и за разлика от военното ръководство на "Хамас", Хания пътува из целия свят, срещайки се със световни личности и политически лидери.



Guliver/Getty Images

Исмаил Хания има общо 13 деца, три от които бяха убити през 2024 година. Според израелски медии той е милионер, тъй като прибира 20% данък, наложен върху всички стоки, влизащи през тайните тунели от Египет до Ивицата Газа. Любопитно е, че три от сестрите му живеят в Израел и имат израелско гражданство. През септември 2016 г. Хания напуска Газа със съпругата си и двама от синовете си за годишното поклонение в Мека, известно като Хадж и никога повече няма данни да се е завърнал в териториите.

Guliver/Getty Images

През октомври 2023 г. четиринадесет членове на семейството му бяха убити при израелски въздушен удар срещу семейния му дом в град Газа, сред които бяха брат му и негов племенник. През ноември 2023 г. бе съобщено, че негова внучка е била убита при израелски въздушен удар в ивицата.  По-късно същия месец най-големият му внук също беше убит при израелски удар. Трима от неговите синове и трима внуци бяха убити при израелски въздушен удар в ивицата Газа на 10 април 2024 г.  На 25 юни 2024 г. десет членове на семейството му, включително 80-годишната му сестра, бяха убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер ал-Шати.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини