Глобиха и затвориха временно незаконна обществена кухня в Хасково

    Обществена кухня за приготвяне на храна и кетъринг на улица „Мадара“ в Хасково бе временно затворена. Това стана след жалба на жители на квартал „Любен Каравелов“ до различни институции и до редакцията на Haskovo.net.

    В тази връзка обектът, който е бивш хранителен магазин, бе инспектиран първо от общинската служба КОРЗ на 20 юли 2024. Тогава обаче не бяха открити нередности, тъй като служителите имат правомощия да следят само за нарушения на Наредба за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на община Хасково. При инспекцията не се потвърдиха твърденията на граждани за вдигане на шум и оставени отпадъци около обекта.

    Така обектът продължи дейност, което бе потвърдено при репортерска проверка на 22 юли. Тогава отвън на прозорците нямаше никаква информация за извършваната дейност, но излезе служителка, която обясни, че вътре се приготвя храна за кетъринг, след което побърза да се прибере и да затвори вратата. При поглед отвън става ясно, че вътре хигиенните условия не са на особено на ниво.

    На следващия ден отправихме запитване към Областната дирекция по безопасност на храните, откъдето са извършили проверка, при която са констатирани нарушения и е наложена глоба на фирмата.

    Ето целият отговор от ОБДХ-Хасково, който получихме днес и е подписан от директора д-р Георги Илиев:

    Във връзка с подадения от Вас сигнал, с моя Заповед № 2342/24.07.2024 г. е назначена комисия в състав от инспектори от отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ – Хасково, която да извърши проверка по образуваното сигнално производство.

    На 24.07.2024 г. е извършена физическа проверка на адреса, посочена в сигнала. При проверката е констатирано, че проверяваният обект е в работен режим и извършва дейност по приготвяне на храна (производство на място на готови за консумация ястия). Извършена е служебна проверка в Националния регистър на бизнес операторите, обектите за производство, преработка и/или дистрибуция на храни и на хранителните добавки и храните, предназначени за употреба при интензивно мускулно натоварване по чл. 24, ал. 1 от Закона за храните, при която е установено, че обектът няма извършена регистрация по реда на Закона за храните.

    При извършената документална проверка е констатирано, че на 23.07.2024 г. дружеството, извършващо дейност в обекта, има подадено в Деловодството на Областна дирекция по безопасност на храните – Хасково заявление за неговата регистрация. Съгласно чл. 26, ал. 2, т. 11 от Закона за храните при подаване на заявление за регистрация на обект, датата на започване на дейността не може да бъде по-рано от 14 дни от датата на подаване на заявлението, като при установяване на нередности компетентният орган уведомява заявителя и определя срок за отстраняването им, който не може да бъде по-кратък от 10 работни дни и по дълъг от 6 месеца. В този случай срокът за започване на дейността спира да тече до отстраняване на нередностите. Подаденото на 23.07.2024 г. заявление е било разгледано, като при проверката са констатирани пропуски към приложените документи. До заявителя е изпратено писмо за отстраняване на нередностите. Посоченият срок за започване на дейността е спрян до отстраняване на нередностите.

    При извършената физическа и документална проверка е установено извършено административно нарушение на разпоредбите на чл. 23, ал. 1 от Закона за храните, изразяващо се в започване на дейност с храни в обект преди бизнес операторът да бъде вписан в регистъра по чл. 24, ал. 1 от Закона за храните. На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение.

    Във връзка с гореизложеното, от страна на Областна дирекция по безопасност на храните – Хасково са предприети и съответните административни мерки. Предстои произнасяне по образуваното административнонаказателно производство в законоустановения срок.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Къде прави прически без касов апарат. Къде купуват гласове в обекта за кучешки прически който работи само 3 дни преди изборите и затвори.
      Ама престъпниците станаха проверяващи де*а
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини