ЕК започна разследване срещу „Глово“ за участие в картел

Известният у нас доставчик на храна и „Диливъри хиро“ са заподозрени в непозволени договорки за цени и пазари

Европейската комисия е започнала разследване на две големи компании за доставка на храна заради съмнения за картел. На прицел са много популярната в България платформа за онлайн поръчки и доставки „Глово“ (Glovo, испанска) и германската „Диливъри хиро“ (Delivery Hero). Те са заподозрени в непозволено съгласуване на цени и др., което е ущърб на пазарната конкуренция.

Всъщност компаниите са свързани. „Диливъри хиро“ стана миноритарен акционер в „Глово“ през 2018 г., а пред лятото на 2022 г. пое контрола над испанската компания. От прессъобщението на ЕК се разбира, че разследването е за евентуални нарушения, извършени преди германците да погълнат „Глово“ през 2022 г. Целта е да се установи тогава двете компании са се договаряли за подялба на пазари и са си разменяли „чувствителна търговска информация“ - за цени, търговски стратегии, капацитет, разходи, характеристики на продукта“, посочват от Еврокомисията.

„Диливъри хиро“ и „Глово“ вече бяха обект на внезапни проверки през юли 2022 г. и ноември 2023 г. Сега започва следващата, по-сериозна фаза - задълбочено разследване за евентуални практики, нарушаващи антитръстовите правила на ЕС.

Ако съмненията се потвърдят, ЕК ще наложи глоби.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини